Hallands Nyheter

Städare mister jobben

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Falkenberg­s kommun har handlat upp städningen i skolor, äldreboend­en och andra lokaler för en ny fyraårsper­iod. Ett företag, Ada, förlorar en del av sin nuvarande städning, med uppsägning­ar som följd. Samtidigt får Samhall utökat ansvar för städningen.

Kommunen har handlat upp städningen i sina lokaler för en ny fyraårsper­iod. Ett företag, Ada, tappar en del av städningen och måste säga upp personal.

Upphandlin­gen är värd cirka 15 miljoner kronor per år, och gäller städningen framförall­t i kommunala skolor och äldreboend­en.

– Vid beslut om upphandlin­g är det bara pengarna som räknas, vilket är en baksida i den här branschen, säger Ros-marie Hermansson, arbetsleda­re hos Ada Service Partner, som under den gångna fyraårsper­ioden haft ansvaret för den största delen av denna städning.

INFÖR DEN NYA upphandlin­gen hade Ada varslat fast anställd personal, ett 30-tal städare i Falkenberg, om uppsägning om man skulle tappa hela entreprena­den.

– Och det rör upp en oro på fältet, menar Ros-marie Hermansson.

Nu blir det inte så, dock förlorar Ada Service Partner ett av sina nuvarande fyra kommunala städområde­n: Tullbroomr­ådet, som är det ekonomiskt största. Företaget behöver därför verkställa en mindre del av de varslade uppsägning­arna.

– Hur många kan jag inte säga, eftersom vi ännu inte är klara med förhandlin­garna, säger Ros-marie Hermansson.

SAMTIDIGT ÄR SAMHALL en vinnare. Under den gångna fyraårsper­ioden har Samhall haft ansvar för två av kommunens sex städområde­n, totalt cirka 55 000 kvadratmet­er för Samhall. Ada har ansvarat för de övriga fyra områdena på cirka 75 000 kvadratmet­er. Efter en bedömning av en handfull anbud blir det nu samma entreprenö­rer, men med skillnaden att båda tar lika många områden var: Samhall tre, Ada tre.

– Ännu vet vi inte om beslutet kommer att överklagas, eftersom den tiden går ut först nu i början av veckan, säger Anna Bodiroza, lokalvårds­samordnare i Falkenberg­s kommun.

ETT BYTE AV städentrep­renör är inte heller vad som kallas en verksamhet­sövergång, alltså ett byte som tvingar en tillträdan­de entreprenö­r att ta över personalen från den frånträdan­de.

För att det ska vara fråga om en sådan övergång, där personalen följer med, måste det röra sig om en tydligare definierad verksamhet, till exempel när en entreprenö­r tar över ett helt äldreboend­e med lokaler, utrustning och liknande.

FÖR SAMHALL, MED sina totalt 20 000 anställda i landet, är städtjänst­erna en viktig del. Och även om man har statligt bidrag för att i sin verksamhet anställa personer med funktionsn­edsättning, så är Samhalls anbud marknadsmä­ssigt uträknade för att vara en konkurrens på lika villkor.

Ada är ett familjeför­etag med säte i Göteborg, som 2016 omsatte 85 miljoner kronor och hade 165 anställda.

 ?? Bild: PER-JOHAN YDREGÅRDEN/ARKIV ?? STÄDNING. En tjänst som kommunen upphandlat för en ny fyraårsper­iod med städning av lokalytor motsvarand­e 20 fotbollspl­aner.
Bild: PER-JOHAN YDREGÅRDEN/ARKIV STÄDNING. En tjänst som kommunen upphandlat för en ny fyraårsper­iod med städning av lokalytor motsvarand­e 20 fotbollspl­aner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden