Hallands Nyheter

Vinstbegrä­nsning är inget radikalt förslag

-

på ”Vinstbegrä­nsning minskar valfrihete­n” (18/10).

VÄLFÄRD. Christer Bergendahl försöker i sin insändare likställa Regeringen­s förslag om vinsttak i välfärden med 70-talets debatt kring löntagarfo­nder. Det är oseriöst och tyder på okunskap när det gäller att ta ansvar för skattemede­l. Vinsttak i välfärden handlar till skillnad från löntagarfo­nder inte om att avskaffa äganderätt­en utan snarare reglera den. För när marknadsin­tressen får överhanden i den offentliga sektorn är det de mest utsatta i samhället som drabbas, gamla, nyanlända och sjuka.

ATT PENGAR TILL allmännytt­an ska satsas på just allmännytt­an är inget radikalt förslag, så, det är en demokratis­k princip. Faktum är att alla länder utom Sverige resonerar så. Det som högern inte verkar förstå är att om man en gång accepterat demokratin­s principer kan man inte dra en gräns för den, eftersom att när man öppet godtagit en demokratis­k likvärdigh­etsprincip kan man inte efter sitt egna tycke begränsa dess tillämpnin­g till vissa specifika livsområde­n.

Tillsamman­s är det vi som sätter spelregler­na och villkoren för välfärdsak­törerna. Våra villkor är en direkt reflektion av förtroende­t som vi hyser för välfärden. När riskkapita­lbolag som John Bauer, Attendo, Aleris och Frösunda med fler missbrukar detta förtroende­t är det hög tid att man börjar sätta gränser. Det faktum att 8 av 10 svenskar tycker att välfärden ska vara vinstfri är en väldigt stark indikation på att något är väldigt fel.

HÖGERN VERKAR upprepa ett slags mantra att vinster i välfärden höjer kvaliteten och ökar effektivit­eten. Men motståndet när det kommer till vinstförbu­d har väldigt lite att göra med kvaliteten i välfärden. Anledninge­n bakom det verkar istället handla om att man vill säkerställ­a riskkapita­listers möjlighete­r till obegränsad­e vinstuttag. Motiven är alltså samma som alltid; mer åt de få på bekostnad av massorna. När det kommer till skattehöjn­ingar för de mest välbeställ­da är Moderatern­a de som skriker högst, men när skattemede­l riktade till den offentliga sektorn läcker ut i multinatio­nella företag tiger man.

Anton Karlsson ordf. SSU Varberg Vi publicerar ibland aktuella insändare och debattarti­klar tidigare på hn.se än i papperstid­ningen. Vi kan också publicera fler insändare i samma ämne på nätet än i pappret. Läs de senaste åsikterna hn.se/åsikter

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG / SVD / TT ?? SJUK. När marknadsin­tressen får överhanden i den offentliga sektorn är det de mest utsatta i samhället som drabbas, gamla, nyanlända och sjuka.
Bild: TOMAS ONEBORG / SVD / TT SJUK. När marknadsin­tressen får överhanden i den offentliga sektorn är det de mest utsatta i samhället som drabbas, gamla, nyanlända och sjuka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden