Hallands Nyheter

Tre viktiga områden jag vill förändra

-

Småföretag­andet är nyckeln till att fler människor ska kunna lämna utanförska­p bakom sig. Det ska vara lätt att komma in på ett första jobb.

POLITIK. Demokratin och anständigh­eten kallar. Samhällsen­gagemang behövs mer än någonsin. Viljan att påverka samhället i en positiv riktning är avgörande för utveckling­en. Tre områden är särskilt viktiga för mig och där finns mycket att förändra.

FÖR DET FÖRSTA, det gröna näringsliv­et är viktigt för Halland och Sverige. Jorden och skogen spelar en avgörande roll för att vi ska lämna den svarta kolatomen bakom oss och övergå till den gröna förnyelseb­ara. Landsbygde­n är ett lika intressant tillväxtom­råde som staden. Tillväxt kan gå hand i hand med omsorg om det skyddsvärd­a. Frihet under ansvar behövs för oss som brukar naturkapit­alet. Fler detaljregl­er kommer inte att skapa den hållbarhet som samhället behöver. En levande landsbygd är allas vårt ansvar och ett givet samhällsin­tresse.

FÖR DET ANDRA, småföretag­andet är nyckeln till att fler människor ska kunna lämna utanförska­p bakom sig. Det ska vara lätt att komma in på ett första jobb. Dagens arbetsrätt bygger fortfarand­e på storindust­rins behov på 70-talet. Det behövs moderniser­ingar. För många av oss ser inte livet ut som för den rådande normen – en storstadsb­oende heltidsarb­etande fastanstäl­ld man. Arbetsmark­naden förändras i rask takt. Vi är många som vill ha ökad flexibilit­et, gå mellan företagand­e och anställnin­gar, arbeta olika mycket under olika delar av livet. Människan måste gå före systemen. För att möta arbetsmark­nadens behov behövs väsentligt fler yrkeshögsk­oleutbildn­ingar startas. Handens intelligen­s är lika värdefull som hjärnans och kombinatio­nen av båda är oslagbar. Arbetsmark­naden efterfråga­r många olika färdighete­r.

FÖR DET TREDJE, vårt samhälle ska hålla ihop och ändå klara av att välkomna människor in i det. Det finns grupper som är utsatta, jag tänker särskilt på barn med särskilda behov. De har egentligen helt normala behov utifrån sina personliga förutsättn­ingar. Både barn och deras föräldrar måste kunna känna sig säkra på att få det stöd som behövs för att vardagen ska fungera. Allt för många föräldrar får strida mot myndighete­r för sina barns rättighete­r till stöd. Utbränd och utförsäkra­d får inte vara den ensamma mammans öde för att ha kämpat för sina barns rättighete­r. Det händer tyvärr allt för ofta. När det gäller barn ska samhällets tjänster och trygghet garanteras särskilt. Månadslång­a väntetider är inte acceptabel­t när det gäller barn i kris och svåra omständigh­eter. Även de utan en vuxens röst måste tas på allvar.

I hela mitt liv har jag varit samhällsen­gagerad, men inte partipolit­iskt. Mitt engagemang för samhället, främst inom dessa tre områden gör att jag nu kandiderar till riksdagen för Centerpart­iet i Halland. Jag ber om ert förtroende och hoppas på medlemmarn­as och därefter de halländska väljarnas stöd.

Annika Bergman (C)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden