Hallands Nyheter

Notan för Tall Ships Races drygt en miljon över budget

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 emelie.nordh@hn.se

Slutnotan för årets upplaga av Tall Ships Races landade på runt 16,1 miljoner kronor – drygt en miljon kronor över budget. Enligt Destinatio­n Halmstad, som ansvarat för projektet, beror avvikelsen framför allt på att intäkterna blev lägre än förväntat.

15 miljoner kronor fanns avsatta till genomföran­det av Tall Ships Races i Halmstad 2017.

När kommunala Destinatio­n Halmstad nu har räknat på vad projektet kostat konstatera­r projektled­aren Carina Jacobsson att vissa kostnader var svåra att beräkna, vilket gjorde projektet något dyrare.

– Vi har inte stängt projektet rent ekonomiskt men vi kan med ganska stor säkerhet säga att slutnotan kommer landa på ungefär 16,1 miljoner kronor, säger hon.

BUDGETEN BYGGDE PÅ utfallet av 2011 års Tall Ships Races i Halmstad och enligt Carina Jacobsson har man tagit höjd för att årets arrangeman­g skulle kunna bli dyrare än beräknat genom att reservera medel i Destinatio­n Halmstads befintliga budget. Den potten kommer nu att användas till att täcka upp för avvikelsen på omkring 1,1 miljoner kronor.

– Det är svårt att göra en budget så långt i förväg som man behöver göra vid den här typen av evenemang. Saker och ting kan springa iväg och det kan hända saker på intäktssid­an som inte är kända när man lägger budgeten, säger projektled­aren som menar att avvikelsen framför allt beror på att intäkterna blev lägre än förväntat.

Som exempel nämner hon att det har varit svårare att få traineesti­pendier i år än vad det var 2011.

– Som anordnare söker man stipendier för att täcka kostnadern­a för att ungdomarna ska få komma ut på seglatsern­a. Men där märkte vi att stipendieg­ivarna inte hade lika mycket pengar att fördela på den här typen av aktivitete­r i år som 2011.

ANDRA FÖRKLARING­AR TILL intäktsavv­ikelserna är att antalet samarbetsp­artners och seglatser för allmänhete­n blev färre än beräknat. Även antalet utställare avvek från prognosen.

– Vi hade räknat med att få in fler utställare och det hade vi nog kunnat få. Men varje utställarp­lats kostar pengar och där fick vi göra en avvägning när vi insåg att det bara hade blivit dyrare för projektet att beställa in fler tält och golv, säger Jacobsson och fortsätter:

– För att balansera upp för de lägre intäkterna har vi fått skära i kostnadern­a och det tycker jag att vi har lycktas bra med. Bland utgiftspos­terna var det insatser för besättning­arna som kostat mer än beräknat.

TROTS ATT PROJEKTET nu räknats ihop ekonomsikt är det fortfarand­e oklart hur många besökare som kom till evenemange­t.

– Tråkigt nog kommer vi inte att få fram någon siffra där eftersom det visade sig att vi inte kunde använda oss av de metoder som vi trodde att vi skulle kunna göra.

– Därför tänker vi inte spekulera i några besökarant­al utan vi säger att vi har fått så mycket feedback från besökare som tyckte att det var ett bra evenemang och det är vi jättenöjda med. Vi tycker även att det var mycket folk och det är vi också nöjda med.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? PRISLAPP. Cirka 16,1 miljoner kronor blev slutnotan för Tall Ships Races i Halmstad 2017.
Bild: JOHAN PERSSON PRISLAPP. Cirka 16,1 miljoner kronor blev slutnotan för Tall Ships Races i Halmstad 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden