Hallands Nyheter

Åtalas för Facebookin­lägg

- JONNA NILSSON jonna.nilsson@hn.se

”Det ser inte bra ut”, medger Halmstadbo­n i förhör. Han åtalas nu för hets mot folkgrupp.

Det var i slutet av april i år som Halmstadbo­n kommentera­de ett inlägg på Facebook i en offentlig grupp med knappt 180 000 medlemmar. Ursprungsi­nlägget handlade om att man skulle ”utvisa de ligor som stjäl och rånar äldre”, varpå 58-åringen tog till tangentern­a och skrev nedvärdera­nde om romer.

KOMMENTARE­N, som uttalade sig nedsättand­e med syftning på etniskt ursprung, fick i och med Facebookgr­uppens storlek spridning och polisanmäl­des av Hatbrottsg­ruppen på sociala medier, med hänvisning till brottsrubr­iceringen för hets mot folkgrupp.

”Genom att den utpekade uttryckt sig på ett hotande och/eller nedsättand­e sätt om en folkgrupp med anspelning på hudfärg, nationellt, etniskt ursprung, trosbekänn­else eller sexuell läggning fått spridning och var uppsåtlige­n” menar gruppen att Halmstadbo­n bör fällas för hets mot folkgrupp.

”Det ser inte bra ut”, medger Halmstadbo­n i förhör, och tycker själv att det ”inte var så vackert skrivet”. Han förklarar att han egentligen inte har några åsikter om utländska medborgare eller flyktingar ”mer än att det blivit för mycket av dem”. Han tycker heller inte att ”det är så vackert med folk som sitter och tigger”. ”Men det är jag ju inte ensam om att tycka”, fortsätter han.

58-ÅRINGEN ERKÄNNER handlingar­na även om han inte fullt kan minnas vid dem.

Under perioden inlägget skrevs var det mycket tragedi runt hans liv, varpå han inte har helt tydliga minnesbild­er. Men det finns ingen annan som brukar vara inne på hans Facebook, så det måste ju varit han som skrivit det, säger han i förhör.

OM HALMSTADBO­N DÖMS blir påföljden högst sannolikt böter, enligt kammaråkla­gare Mathias Larson, specialist på hatbrott. 30 till 100 dagsböter, beroende på sammanhang­et.

– Dels tittar man på, är det ett brottsligt innehåll? Uttalar det ett hot eller en missaktnin­g mot en folkgrupp? Är det ett enskilt tillfälle, eller har man kommentera­t vid flera olika? Och hur grovt är uttalandet?

För att bli fälld ska uttalandet också nå en viss spridning.

– Det finns inget krav på att ett specifikt antal människor ska ha läst det. Det räcker att det finns tillgängli­gt. Man brukar säga att fler än ett fåtal ska ha nåtts av det.

Är det skillnad om man skriver på ett offentligt forum eller på sin privata Facebooksi­da?

– Det handlar än en gång om spridninge­n. Har du en privat sekretessi­nställning men ett flertal vänner, säg 200, då innebär det en viss spridning. Är det slutna grupper tittar man på medlemsant­alet.

Var går gränsen mellan yttrandefr­ihet och hets mot folkgrupp?

– Yttrandefr­iheten är starkt skyddad. Men i de fall där de helt klart överskride­r all saklighet, där det inte handlar om att diskutera politik utan i stället om nedvärdera­nde eller kränkande uttalanden om en folkgrupp, då tycker vi ofta att det är ett brottsligt uttalande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden