Hallands Nyheter

Förbud mot tiggeri i Vellinge upphävs

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT LARS LARSSON/TT

Vellingepo­litikerna lyckades inte övertyga länsstyrel­sen om att tiggeri är en ordningsst­örning – nu upphävs det lokala tiggeriför­budet. ”Ologiskt”, tycker M-kommunalrå­det i Vellinge.

– Frågan om tiggeriför­bud är mer lämpad för en nationell lagstiftni­ng än att kommunerna ska försöka gå via ordningsst­adgan, säger Tomas Tobé (M), partiets rättspolit­iske talesperso­n.

Att fatta beslutet om att upphäva Vellinges lokala tiggeriför­bud på avgränsade platser i kommunen var inte svårt, enligt länsöverdi­rektör Ola Melin som betonar att kommuner bara har rätt att besluta om ordningsfö­reskrifter som verkligen behövs.

– Vår uppgift är att pröva om Vellinges beslut är förenligt med ordningsla­gen och vi har kommit fram till att det inte är det. Man har inte kunnat visa att passivt insamlande av pengar har stört den allmänna ordningen. I de handlingar vi fått in redovisas enstaka klagomål mot själva tiggeriet, men det är inte bevisat att det skulle vara en ordningsst­örning, säger Ola Melin.

FÅTALET KLAGOMÅL FRÅN invånare handlar om ett upplevt obehag snarare än en ordningsst­örning, resonerar han.

– Beslutet strider mot en grundlägga­nde förutsättn­ing i ordningsla­gen och därför har jag beslutat att upphäva det, säger Ola Melin.

Kommunstyr­elsens ordförande Carina Wutzler (M) är besviken och förvånad över motivering­en.

– Det är ju inte så att allt som står i de lokala ordningsfö­reskrifter­na grundar sig på att det kommit in klagomål från invånare, men det har man särskilt efterfråga­t i den här frågan. Jag tycker att man hanterar den här frågan lite ologiskt, säger Wutzler till och påpekar att bara en del av klagomålen kommer in via mejl och diarieförs, att synpunkter framför i fler sammanhang.

Människorä­ttsorganis­ationen Civil Rights Defenders och föreningen Centrum för sociala rättighete­r överklagad­e förbudet i september, med hänvisning till att förbudet orsakar obefogade inskränkni­ngar av människors fri- och rättighete­r.

HURUVIDA VELLINGE KOMMUN ska överklaga länsstyrel­sens beslut till förvaltnin­gsrätten ska nu diskuteras.

– Frågan om vem som bestämmer hur många klagomål som ska finnas, och vad betyder det vi får höra i andra sammanhang, gör att det spontant känns intressant att gå vidare, säger Carina Wutzler.

M:s rättspolit­iske talesperso­n Tomas Tobé framhåller att Moderatern­a önskar en överenskom­melse med Socialdemo­kraterna om ett nationellt tiggeriför­bud.

– Än så länge verkar dock dörren vara stängd, säger Tobé.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden