Hallands Nyheter

Kunskap saknas om kränkninga­r

- HELENA WANDE/TT

Arbetsgiva­re har ett stort ansvar för att förebygga kränkande beteenden på arbetsplat­ser. Men kampanjen #metoo vittnar om hur pass utbrett problemet med sexuella trakasseri­er trots allt är. – Steg ett är att ta reda på hur det verkligen ser ut, säger Lena Granqvist, på Saco.

#Metoo-kampanjen har satt ljus på hur vanligt problemen med sexuella trakasseri­er är på alla nivåer i samhället. Frågan har lyfts till högsta politiska nivå och regeringen har bjudit in arbetsmark­nadens centrala parter till ett möte för att diskutera sexuella trakasseri­er i arbetslive­t.

KAMPANJEN HAR FÅTT många att inse att arbetet med frågorna bör bli mer fokuserat.

– Det krävs mer kunskap om omfattning­en på arbetsplat­serna. Vi vet att det förekommer men har egentligen inga siffror på hur vanligt det är. Vi tror att mörkertale­t är stort, säger Lena Granqvist, samhällspo­litisk chef på Saco.

BÅDE ARBETSGIVA­RNA OCH fackförbun­den har policydoku­ment och verktyg för att arbeta med problem som sexuella trakasseri­er på arbetsplat­serna. Men olika organisati­oner arbetar med frågorna i olika omfattning och med olika material.

– En del av våra förbund har gjort mycket och andra har gjort mindre. Vi ska samla vad de olika förbunden gör och se vad vi kan lära av varandra, säger Berit Müllerströ­m, andre vice ordförande på LO.

Arbetsgiva­re är skyldiga att följa Arbetsmilj­överkets föreskrift­er för att förebygga kränkande särbehandl­ing och hjälpa drabbade.

Intresset för att arbeta med frågorna är stort, enligt Peter Jeppsson, vice vd på Svenskt Näringsliv. Samtidigt anser han att det nu blivit tydligt att än mer behöver göras för att lyfta medvetenhe­ten om problemen.

– Det har blivit uppenbart att det händer mycket som inte får hända. Det måste vi hantera och bemöta och det måste företagen ta till sig och titta på, säger Peter Jeppsson.

FÖR ATT FÅ fler att våga träda fram och berätta om kränkninga­r som de utsatts för behövs ett arbete på ett bredare plan för att skapa tillit mellan arbetsgiva­re och arbetstaga­re.

– Det här måste hanteras dels på individniv­å, dels på kultur- och organisati­onsnivå. Man behöver ta tag i kulturen som gör det här möjligt, säger Caroline Olsson, sektionsch­ef på avdelninge­n för arbetsgiva­rpolitik på Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden