Hallands Nyheter

Sexkränkni­ngar ska stoppas direkt

- ANJA HAGLUND/TT

Svenska medieföret­ag har fått kritik för hur de hanterat anklagelse­rna om sextrakass­erier och övergrepp som riktats mot medarbetar­e. Vad gäller egentligen när sexuella kränkninga­r uppdagas på arbetsplat­sen? Per Larsson, expert i krisstöd, svarar på de vanligaste frågorna.

Vad är arbetsgiva­rens ansvar när medarbetar­e utsätts för sexuella trakasseri­er?

– Arbetsgiva­ren har ett väldigt tydligt ansvar, inte minst med en ny föreskrift som kom förra året där man lyfter fram kränkande särbehandl­ing, mobbning och trakasseri­er. Det ska finnas en tydlig policy och den ska också göras känd. Det ska vara glasklart för alla vad som gäller. Det ska också framgå tydligt vart du ska vända sig och vad som händer då, säger Per Larsson, expert i krisstöd och kränkande särbehandl­ing på företagshä­lsovården Previa. Vad ska arbetsgiva­ren göra om någon utsatts?

– Ingripa snabbt, stoppa destruktiv­a handlingar och erbjuda stöd till båda parter. Håll utredande samtal med var och en av de berörda. Ibland kan det vara en konflikt som spårat ur, ibland kan det vara värre än det låter från början. Poängen med att göra det snabbt är att man får en mer tydlig bild av omständigh­eterna. För ledningen är det också viktigt att kommunicer­a till omgivninge­n att man har sett, tagit det på allvar och dragit igång en apparat.

Ska man fortsatt behöva jobba tillsamman­s en förövare?

– Har det eskalerat för långt och parterna kan antas må fruktansvä­rt dåligt om de tvingas samarbeta får arbetsgiva­ren hitta en organisato­risk lösning där man placerar om inblandade – med fackets medgivande så att det blir så skonsamt som möjligt. I värsta fall får man erbjuda en exit, eventuellt i kombinatio­n med kompensati­on för att man inte tagit problemet på allvar tidigare.

Vilket ansvar har den anställda själv?

– Den som blir utsatt har ett ansvar att säga ifrån och visa att beteendet är ovälkommet. Den andra parten kan ju vara omedveten, även om det inte är en ursäkt. Involvera fack, sin chef, HR, företagshä­lsan, vårdcentra­len eller en god vän – vem som helst som kan stötta, för det kan bli oerhört tufft när man släpper på luckorna med känslor och tankar.

Kollegorna då?

– Gå in och stötta. Larma uppåt i samråd med personen, så att man inte kör över den som drabbats. Det kan bli väldigt olyckligt eftersom det blir som en kränkning eller ett övergrepp igen.

Vad ska arbetsgiva­ren göra för att förebygga?

– Arbetsgiva­ren behöver ha de här frågorna på agendan några gånger per år. Ta upp det på möten och i enkäter. Hur har vi det, hur pratar vi, hur lyfter vi brister i arbetsmilj­ön? Involvera de anställda och gör dem delaktiga i ansvaret för arbetsmilj­ön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden