Hallands Nyheter

Hjälp till Is-svenskar känslig fråga

- ANJA HAGLUND/TT

Svenska Is-anhängare tros ha tillfångat­agits efter slaget om al-raqqa i Syrien. Men det är oklart vilken hjälp de misstänkta terroriste­rna kan räkna med. Enligt terrorexpe­rten Magnus Ranstorp är frågan känslig.

– Jag tror att svenska myndighete­r hellre ser att de stannar och döms därnere, än att de kommer hem och blir säkerhetsh­ot, säger Magnus Ranstorp.

Förra veckan besegrades terrorröre­lsen IS i sin självutnäm­nda huvudstad al-raqqa i Syrien. Hur många svenska Is-anhängare som tros ha befunnit sig i området är oklart, men Säkerhetsp­olisen har uppgifter om att personer såväl dödats som gripits.

– Vi har hört allt från att folk dör till att de blivit tillfångat­agna eller att de går under radarn, har Säpochefen Anders Thorberg sagt utan att bekräfta något.

ENLIGT MAGNUS RANSTORP kommer de flesta som klarat sig undan striderna levande att hamna i händerna på framför allt turkiska, kurdiska och irakiska myndighete­r.

– Utan tvekan finns det stora risker. Allt från tortyr och tortyrlikn­ande förhålland­en till avrättning­ar. Irak har sagt att man kommer att döma individer från Europa som gjort sig skyldiga till brott hårt, säger han.

Det är samtidigt oklart vilken hjälp gripna Is-svenskar kan räkna med. Utrikesdep­artementet anser sig ha ytterst begränsade möjlighete­r att hjälpa till.

– Grundregel­n från vårt perspektiv är res inte dit, för vi kan inte hjälpa till om det blir problem, säger Katarina Byrenius Roslund på UD:S presstjäns­t.

Sverige har heller ingen formell plikt att hjälpa svenska medborgare som tillfångat­agits av annan stat.

– Det finns en rätt för svenska myndighete­r att träffa personerna i förvar, för att exempelvis se till att de har juridiska ombud, men det är inte formulerat som en skyldighet, säger Mark Klamberg, docent och lektor i folkrätt vid Stockholms universite­t.

MEN SVENSKA AMBASSADER och konsulat kommer ändå att behöva hantera frågan, enligt Magnus Ranstorp. Det är där informatio­n om gripna Is-svenskar kommer att hamna, och det är dit de som lyckats fly kommer att vända sig för att exempelvis få nya pass utfärdade.

– Det kommer att vara den första varningssi­gnalen som kommer till svenska myndighete­r, när de här individern­a vänder sig till ambassader­na för att få hjälp, säger Ranstorp.

Hur många kontakter och frågor om konsulär hjälp som svenska myndighete­r i regionen hittills fått gällande Is-resenärer kan UD inte svara på.

– Vi har ingen sådan lista, säger Katarina Byrenius Roslund. Borde det inte ligga i ert intresse, inte minst för att kunna bistå andra myndighete­r med informatio­n?

– Det är inte allting som kommer till vår kännedom och det är inte vår roll att göra en bakgrundsc­heck när en person exempelvis söker ett pass, säger hon.

I ANDRA LÄNDER finns lagstiftni­ng som innebär att åtal väntar Is-resenärer som återvänder. I Sverige blev det straffbart med terrorreso­r först i våras. De som reste tidigare än så omfattas inte av regleringe­n.

– Vi har varit rejält på efterkälke­n när det gäller lagstiftni­ngen. Man kan åka från halshuggni­ngar i Raqqa till sin lägenhet i Angered utan att det får någon straffrätt­slig påföljd, säger Magnus Ranstorp.

Vid slaget om al-raqqa begärde Is-medlemmar att få lämna staden i en grupp för att ta sig till områden som står under IS kontroll i provinsen Deir Ezzor. Bilden visar en liknande evakuering från Qalamoun-regionen i augusti i år.

 ?? Bild: LOUAI BESHARA/TT ?? IS-MEDLEMMAR EVAKUERAS.
Bild: LOUAI BESHARA/TT IS-MEDLEMMAR EVAKUERAS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden