Hallands Nyheter

En grushög att

SYRIEN: I AL-RAQQA FINNS MINOR OCH GRUS KVAR – MEN INTE MYCKET MER

-

IS har drivits ut från al-raqqa. Men den syriska staden ligger i ruiner och minor samt brist på rinnande vatten och elektricit­et gör det svårt för människor att återvända hem.

Seger har utropats mot IS i staden som de terrorstäm­plade jihadister­na sett som den syriska kronjuvele­n i sitt självutrop­ade kalifat. Men det fanns inte mycket kvar att rädda – al-raqqa är numera en spöklik skugga av sitt forna jag.

– Staden är förstörd och människorn­a traumatise­rade. De har desperat försökt att hålla sig vid liv under luftangrep­p och bomber. Bostäder har beskjutits och skolor och liknande har blivit måltavlor för angrepp, säger Fredrik Hammarbäck, pressekret­erare på svenska Röda Korset.

Fönster och dörrar har förvandlat­s till svarta hål i de utblåsta hus som radar upp sig längs de grusfyllda gator som löper genom staden, som en gång huserade omkring 300 000 människor. Många flydde när IS tog kontrollen i början av 2014 och började halshugga dem som motsatte sig dess extremt stränga tolkning av islam. Andra gav sig av när striden om staden trappades upp.

ENDAST OMKRING 25 000 civila fanns kvar de sista skälvande dagarna av IS skräckväld­e. Men andra kommer inte att kunna återvända innan området har rensats på sprängämne­n, bland annat den försåtsmin­ering som har blivit ett av Is-extremiste­rnas signum. Den hindrar också hjälporgan­isationer från att ta sig fram.

– Det humanitära läget är svårt. Tillgång till mat, rent vatten och sjukvård är akut, men för att vi ska kunna inleda sådana insatser i den omfattning som behövs krävs en stabiliser­ing av säkerhetsl­äget, säger Hammarbäck.

FÖR ATT RÖDA KORSET och dess samarbetso­rganisatio­ner ska kunna inleda mer långsiktig­a insatser vill de ha säkerhetsg­arantier från de stridande parterna, ett löfte om att vare sig hjälparbet­are, civilbefol­kning eller infrastruk­tur ska attackeras.

– Situatione­n måste stabiliser­as

 ??  ?? TOTALFÖRST­ÖRD STAD. Ett militärfor­don kör genom al-raqqas gator. Det kommer ta många år att bygga upp staden igen.
TOTALFÖRST­ÖRD STAD. Ett militärfor­don kör genom al-raqqas gator. Det kommer ta många år att bygga upp staden igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden