Hallands Nyheter

Klart: HBK åker ur Allsvenska­n

- CARL FREDRIK JOHANSSON 010-471 50 10 sporten@hn.se

Halmstads BK ramlar ur Allsvenska­n. Jönköpings Södras 2–0-seger mot Kalmar FF på måndagskvä­llen beseglade både HBK:S och AFC Eskilstuna­s öde i bottenstri­den.

HBK:S hopp stod till att Kalmar FF skulle ta åtminstone en poäng i Smålandsde­rbyt på Stadsparks­vallen.

Men efter 18 minuter i första halvlek fick Jönköping straff då Tommy Thelins inlägg studsade på Mikael Dyrestams lår och upp på Kalmarspel­arens hand.

Thelin tog straffen själv och slog in 1–0 till höger om Kalmars målvakt Lucas Hägg Johansson.

I andra halvlek låg Jönköping på för ett 2–0-mål och det kom i 88:e minuten – på en ny straff, den här gången inslagen av Dzenis Kosica.

Jönköping petade i och med segern ner Gif Sundsvall på kvalplatse­n på bättre målskillna­d.

För HBK, som nu har åtta poäng upp till kval med bara sex kvar att spela om, är loppet kört.

Bollklubbe­ns allsvenska sejour blev därmed bara ettårig. De två senaste gångerna HBK åkte ner i Superettan, 2011 och 2015, blev det uppflyttni­ng direkt igen året efter. Hur det går 2018 återstår att se.

Även för AFC Eskilstuna är degraderin­gen ett faktum. AFC har nu nio poäng upp till kvalplatse­n.

HBK har kvar att möta AFC Eskilstuna hemma på lördag och Hammarby borta den 5 november. Två matcher som nu blir betydelsel­ösa.