Hallands Nyheter

Kalla om #metoo: ”Nog finns det igenkännin­g”

- LASSE MANNHEIMER TT TT-NTB

Allt fler målar bilden av ett utbrett samhällspr­oblem med en vardag av sexuella trakasseri­er och övergrepp. Och #metookampa­njen har inte undgått det svenska skidlandsl­aget. – Nog finns det igenkännin­gsfaktorer, säger Charlotte Kalla. – Jag hoppas verkligen att det kan bli en förändring, säger Anna Haag.

Den allt mer omfattande #metookampa­njen, där i synnerhet kvinnor delar sina upplevelse­r av sexuella övergrepp, har redan fått flera idrottspro­filer att ta bladet från munnen.

Det som nu händer är ett viktigt synliggöra­nde av ett stort problem, säger flera kvinnliga åkare i det svenska skidlandsl­aget.

– Nog finns det igenkännin­gsfaktorer när man börjar läsa om det, säger Charlotte Kalla.

– Jag har inte grottat ner mig i mina tankar och hittat specifika situatione­r så, men det är värderinga­r och normer i samhället i stort som är grejen. Jag har inte funderat på att vara en del i den kampanjen, men jag är glad att ämnet lyfts.

TIDIGARE ALPINSTJÄR­NAN ANJA Pärson har berättat om hur hon helt slutade att gå på uteställen eftersom ”det blev en vardag att män tog sig friheten att pussa på mig när de ville ha en bild”. Och i söndags valde Gunilla Axén, tidigare högt uppsatt chef på Svenska fotbollför­bundet, att berätta om hur hon blev tafsad på under jobbmiddag­ar och att flera tidigare landslagss­pelare skickade penisbilde­r till henne.

Även världsstjä­rnor som den olympiska mästaren i gymnastik, amerikansk­an Mckayla Maroney, har på Twitter berättat hur hon blev utsatt för sexuella övergrepp av en landslagsl­äkare.

– Det är jättevikti­gt att det lyfts, men jag tycker att det är tråkigt att det ska till en kampanj för att det ska bli en förändring. Så långt ska det inte behöva gå. Man ska ha rätt att säga ifrån utan att man ska behöva ha en kampanj i ryggen, säger Anna Haag.

PÅ EN DEL plan är längdskidå­kningen betydligt mer jämställd än andra idrotter. Intresset för dam- och herråkare tycks relativt balanserat och sedan 1995 är prispengar­na i världscupe­n desamma oavsett kön.

– Här har kvinnor och män faktiskt lika hög status. Det gör att jag har det ganska bra. Jag hoppas att sättet längdskido­rna jobbar på kan sprida sig också till andra sporter, och skapa en värdegrund att alla ska ha lika stor respekt, oavsett kön, säger Anna Haag.

Att hävda att det är en sport utan problem är dock att dra det för långt.

– Definitivt. Här handlar det bland annat om att man borde försöka få in fler kvinnor i Fis (internatio­nella skidförbun­det) och fler kvinnor som ledare. Men jag personlige­n har inte sett det som ett problem att vi har manliga ledare.

Några specifika fall där hon själv har utsatts för trakasseri­er kan hon inte påminna sig. Hon erkänner samtidigt att det kan handla om att vissa beteenden normaliser­as, och att hon därför inte har uppmärksam­mat dem. Som kommentare­r på sociala medier.

– Där har jag mer sett hur folk skriver på andras konton. Men antagligen har det också passerat i mitt flöde utan att jag har sett det.

BÅDE HON OCH landslagsk­ollegan Ida Ingemarsdo­tter konstatera­r också att skidåkare, liksom friidrotta­re, har en särskilt utsatt position.

– Jag menar, som längdåkare åker man runt i kroppsstru­mpa, så jag tror att det här är en viktig sak att lyfta – hur man ser på varandra. Alla har vi en integritet och det är viktigt att man inte kränker den, säger Ida Ingemarsdo­tter.

– Vi som tävlar i tajta trikåer, vi kan bli väldigt utsatta utifrån hur vi ser ut och man kan få kommentare­r för det, säger Anna Haag.

Haag, Ingemarsdo­tter och Kalla påpekar samtliga att det inte är ett problem som ska hanteras av idrotten ensamt.

– Jag tror att debatten är otroligt viktig både inom idrotten och i hela samhället – att det uppmärksam­mas och blir diskussion kring det. Sedan tror jag inte att det kommer att göra så att allting vänds, och att problemati­ken försvinner. Det tar tid att göra förändring­ar, säger Charlotte Kalla.

– Men det här är ett steg i rätt riktning. Stina Nilsson – Det är väl jättebra att det kommer fram, det är väl ganska självklart. Jag är inte tillräckli­gt insatt, men jag tycker att det är jättebra att orättvisor lyfts fram. Det är väldigt bra att kampanjen sprids.

Anna Dyvik – Jag har klickat in på den där hashtaggen lite grand och läst en del. Man blir ju väldigt rörd av det som står och bedrövad också, men jag tycker att det är bra att det tas upp till ytan.

Ida Ingemarsdo­tter – Det finns saker i allting som kan förbättras. Det är också som med mycket inom jämställdh­et, det är inte som att vi säger på tisdag att vi ska göra så här och på onsdag är det klubbat och klart. Det är en process som kommer att ta tid, och det är bra att det lyfts upp. För det är då det kan bli förändring­ar.

Anna Haag – Förändring­en måste börja redan i förskolan, genom hela skolvärlde­n. Och definitivt är idrottsvär­lden en viktig del av det, att man ska respektera varandra. Jag tror att det är viktigt att alla drar sitt strå till stacken.

Emma Wikén – Om jag ska vara helt ärligt så har jag inte alls följt med, jag har inte jättestor koll när jag är i väg så här väldigt jämna då? Men nu har vi haft en hel sommar på oss att träna. Bägge kan ha blivit bättre, någon kan ha blivit ännu bättre och någon kan ha stått still. Det är en helt ny säsong och nya åkare som kommer att fajtas i vinter, säger Stina Nilsson till TT efter ett tungt rullskidsp­ass uppför vägarna nedanför Val Senales-glaciären i italienska Sydtyrolen.

HÅRDA VINDAR GJORDE på måndagen linbanan upp till glaciären obrukbar och därför blev den planerade snöträning­en inställd. I stället fick Nilsson kampera på rullskidor, på trånga asfaltsväg­ar med storslagen alputsikt, ihop med landslagsk­ompisarna Anna Haag, Ida Ingemarsdo­tter, Emma Wikén, Anna Dyvik och Daniel Richardsso­n.

– Val Senales har alltid varit en favorit för mig, jag trivs bra och det är jättefint här, säger Stina Nilsson.

OS är säsongens stora mål, och i synnerhet på sprinten väntas Stina Nilsson kunna slåss om medaljerna.

Men att knäcka Maiken Caspersen Falla, som har varit etta eller tvåa i 19 av de 21 senaste världscupl­oppen, blir tufft.

ENLIGT FALLA ÄR det dock för tidigt att säga vem som är favorit till Osguldet i sprint.

– Vi har inte tävlat än, så mycket kan hända, men jag hoppas definitivt på att kunna kämpa om att få favoritstä­mpeln till OS.

 ?? Bild: MATHIAS BERGELD ?? SAMHÄLLSPR­OBLEM. Charlotte Kalla hoppas på en förändring i och med #metoo.
Bild: MATHIAS BERGELD SAMHÄLLSPR­OBLEM. Charlotte Kalla hoppas på en förändring i och med #metoo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden