Hallands Nyheter

Häktade försatta på fri fot

FÖRSVINNAN­DET I ÄLVSERED: Åklagaren säger att misstankar­na om människoro­v kvarstår, men efter fyra månaders häktning släpptes två misstänkta på onsdagen.

- Håkan Bergström 010-471 52 67 ∙ hakan.bergstrom@hn.se

Åklagaren beslöt på onsdagen att låta släppa de två män som i fyra månader varit häktade som misstänkta för människoro­v i Älvsered.

Enligt åklagare Mats Sällström kvarstår misstankar­na, även om de två är försatta på fri fot. Men han anser att det nu räcker med att de båda får reseförbud med plikt att återkomman­de anmäla sig hos polisen medan utredninge­n fortsätter. Det är samma tillvägagå­ngssätt som använts även mot en tredje misstänkt som tidigare har släppts.

– Som jag bedömer det kan de inte längre förstöra utredninge­n, säger Mats Sällström som ett ytterligar­e motiv för att släppa dem fria.

– VI STÅR nu vid ett vägskäl i utredninge­n, antingen bedömer vi om vi har tillräckli­gt underlag för att åtala för människoro­v eller så fortsätter vi att leta efter den försvunne. Hittar vi honom så kan ju misstankar­na få en helt annan karaktär, säger Sällström.

Eller enklare uttryckt: Åklagare och polis vill fortsätta sökandet efter mannens kvarlevor, eftersom man även förmodar att han dödats. Eftersom man inte utesluter möjlighete­n att hitta kroppen så vill man avvakta för att se om hela fallet kan landa i ett mordåtal eller motsvarand­e. Men anser du som åklagare att ni i dagens läge har tillräckli­gt på fötter för att åtala för människoro­v?

– Jag vill inte svara på den frågan. Detta är egentligen åklagare Peter Larssons ärende, jag har bara tillfällig­t gått in, så den bedömninge­n får han göra när vi uteslutit möjlighete­n att hitta den försvunne, säger Mats Sällström.

DE TIDIGARE HÄKTADE männen är alltså fortsatt misstänkta för att den första maj ha fört bort livsmedels­handlaren i Älvsered, en familjefar med hustru och barn. Polisens hypotes är att han också berövats livet. Någon kropp har inte hittats trots omfattande sök med hund i olika områden kring Älvsered.

Enligt Lars-gunnar Perlinger, biträdande chef för polisens avdelning för grova brott, är det ”en sista pusselbit som saknas”. Hans uppfattnin­g är att utrednings­åtgärderna lett fram till att polisen har en stadig grund för misstankar­na.

– De två som nu släpps har varit vid butiken dagen då mannen försvann, vilket de själva bekräftat, säger Lars-gunnar Perlinger som tillägger att berättelse­rna sedan går isär.

HAN TONAR OCKSÅ ner att en oenighet om affärens ägande och ekonomin skulle kunna vara det tyngst vägande motivet. Istället menar han att ett annat motiv, som han själv inte vill kommentera, förefaller vara mer väsentligt.

Enligt vad HN erfar så finns det misstankar om att en relationsh­istoria eventuellt skulle ha lett fram till något slags oenighet.

 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM/ARKIV ?? BUTIKEN I ÄLVSERED. Härifrån försvann handlaren den första maj.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM/ARKIV BUTIKEN I ÄLVSERED. Härifrån försvann handlaren den första maj.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden