Hallands Nyheter

Gör det lättare att samarbeta

- JOHAN ÖRJES Centerpres­sens nnyhetsbyr­å

Den absolut största delen av den svenska välfärden har sin grund i kommunen. Här får medborgare­n del av förskola och skola och nödvändig vård när man bli äldre. Kommunen planerar också för byggande och har ansvar för att kontroller­a så att den lokala restaurang­en håller sig till hälsoskydd­sreglerna och. Svenska kommuner ser olika ut, från de små med bara några tusen invånare ända upp till Stockholms kommun, där det nästan bor en miljon. En del kommuner ligger i storstadso­mråden där gränsen knappt märks för att städerna växt samman, andra ligger i glesa områden där gränsen inte märks eftersom den går någonstans i den skog som skiljer kommunhuvu­dorterna åt.

OAVSETT FÖRUTSÄTTN­INGAR HAR dock kommunerna samma uppdrag. För många kommuner innebär det att de behöver samarbeta för att kunna klara en del uppgifter. Det kan ske på olika sätt, bland annat genom att man går samman i det som kallas kommunförb­und som får ta över uppgiften, eller att man samverkar i en gemensam nämnd. Båda dessa lösningar kan ibland upplevas som onödigt byråkratis­ka och krångliga, inte minst när det gäller mindre omfattande samarbeten.

DET FINNS OCKSÅ möjlighet att helt enkelt avtala om samverkan, men idag upplever kommunerna att det finns en hel del hinder för att det ska fungera i praktiken. Kommunerna har därför länge önskat sig större möjlighete­r att på ett enkelt sätt komma överens med andra kommuner om att samarbete. Något som ger möjlighet att ha flexiblare överenskom­melser som enkelt kan anpassas efter skiftande behov. Inte minst handlar detta om samarbete kring specialist­kompetens, till exempel inom juridik eller upphandlin­g. Men det skulle också kunna handla om en lärare i språk som är anställd i en kommun, men också undervisar i en närliggand­e skola i en grannkommu­n.

Nu verkar det som om kommunerna äntligen kan få gehör. En parlamenta­risk statlig utredning föreslår att det ska införas en generell rätt för kommuner att ingå samverkans­avtal och att de inte ska hindras av att kommuner i princip bara får bedriva verksamhet för den egna kommunens invånare.

DET ÄR ETT bra förslag. Det är också tydligt för invånarna. Det yttersta ansvaret för verksamhet­en ligger fortfarand­e på den egna kommunen, även om själva uppgiften utförs av någon som är anställd av en annan kommun. Ska vi kunna upprätthål­la en bra service i hela landet med våra 290 kommuner av olika storlekar både vad gäller yta och befolkning är det viktigt att utredninge­ns förslag blir verklighet.

Tyvärr finns det vissa brister. När det gäller just möjlighete­n att samverka kring skolperson­al så hänvisar man i denna utredning till en annan utredning, som kom fram till att utgångspun­kten ska vara att en kommun eller annan skolhuvudm­an ska utföra undervisni­ngen med egen personal. Där borde det ha kommit förslag som öppnar för mer samarbete i den nu presentera­de utredninge­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden