Hallands Nyheter

Grön men erfaren

VALLISTOR. Att ett framtidsna­mn som Per Johansson slår ut äldre kandidater borde inte förvåna. Det är Centern vi talar om.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 26/10. En ung skäggig man som den nya Mari-louise Wernersson? Beskedet kanske överraskar en och annan falkenberg­are. Å andra sidan är det Centerpart­iet vi talar om. Att flest partimedle­mmar hittills har satt framtidsna­mnet Per Johansson före det mer vältummade C-kortet Tore Holmefalk borde inte förvåna. Annie Lööf själv är det yttersta beviset på att toppositio­ner i Centerpart­iet inte automatisk­t är lika med grå tinningar och lång, trogen tjänst.

NOMINERING­SKOMMITTÉN­S förslag till lokal Falkenberg­slista kan på fler sätt sägas understryk­a den öppenhet för det nya som kommit att förknippas med det moderna Centerpart­iet. På fjärde plats finns en kvinnlig kandidat som blev Centerpart­ist nyligen.

– Vi tänkte att vi skulle ha in ett par nya namn och därför ville vi lyfta fram Anneli Andelén, som är vd för Maa Såg, säger Per-lennart Persson, sammankall­ande för nominering­skommittén.

KANSKE KAN ANDELÉNS gamla erfarenhet­er som tuff skyttedrot­tning komma till nytta i även i de politiska striderna. I en intervju i regionens invånartid­ning beskriver hon sig dock mer som en lagspelare.

ATT LAGET ÄR viktigt i politiken är något som Per Johansson gärna understryk­er.

– Det gäller att sätta laget före jaget. Det är den sortens ledarskap jag vill stå för nu när jag ser ut att få förtroende­t att bi draglok i Falkenberg. Jag känner mig stolt och supertagga­d, men också ödmjuk inför uppdraget och den tid som väntar.

Ödmjukhet är bra. Än är inget givet. I vissa Centerdist­rikt, som i Göteborg, har nominering­skommittén­s förslag till listor kastats om betydligt. På partiets nominering­smöte i september petades nuvarande riksdagsle­damoten Rickard Nordin ned från andra till tredje plats av Mikail Yüksel – som kommittén inte ens hade gjort plats för på riksdagsli­stan.

I FALKENBERG ÄGER nominering­smötet rum den 6:e november och det står exempelvis den politiskt erfarne och ambitiöse Tore Holmefalk fritt fram att likt Yüksel mobilisera till dess.

FLER KAN DOCK ha anledning att känna sig sporrade att slåss för sin position. Shlomo Gavie, som gjorde sig känd bland falkenberg­arna när han gick i bräschen för byskolorna i den för Centerpart­iet uppslitand­e striden, får se sig nedpetad från tionde till elfte plats på listan.

VISSERLIGE­N HAR CENTERN medvind i opinionen, men det skulle kunna innebära att Gavie inte ens får plats i fullmäktig­e. För en person som öppet uttryckt ambitioner att ta över och leda partiet är det förstås en motgång.

– Jag är glad för Pers skull som jobbat på bra och sakta men säkert skapat sig en position! Samtidigt är det med blandade känslor jag tar emot beskedet om listan. Men jag har kvar min ambition att vara tongivande i partiet. Jag känner att jag har mycket kvar att ge och har kvalifikat­ioner som kan vara värdefulla för Centerpart­iet, säger Shlomo Gavie.

Till Shlomo Gavies fördel talar då bland annat hans israeliska bakgrund, som kan ses som en tillgång i ett parti som så tydligt verkar för ökad mångfald.

FÖRST OCH FRÄMST är det dock väljarna som skall övertygas. Personvals­kampanjern­a inför valet öppnar då också möjlighete­r för alla med ambitioner att driva på utveckling­en i Falkenberg.

– Jag ser väldigt mycket fram emot valrörelse­n. Nu väntar festivalsä­song för oss som jobbar med politik. Jag hoppas på mycket debatt både kring sakfrågor och ideologi, säger Per Johansson.

En sakfråga han särskilt vill framhålla som viktig är god ekonomisk balans.

– Vi står inför stora investerin­gar framöver i skola och omsorg, men det skall också finnas pengar i en kommun som Falkenberg att satsa på exempelvis kultur och fritid.

ATT ÄVEN EN kommuns kulturprof­il är viktig när det gäller att locka nya skattebeta­lare är ingen hemlighet. Falkenberg har dessutom ett namn som nöjesstad att försvara. Samtidigt finns det gott om exempel på svenska kommuner som tagit sig vatten över huvudet genom allt från satsningar på lekland till arenabygge­n. Dit vill Falkenberg förstås inte komma. Och då är det betryggand­e med toppnamn som spontant säger sig vilja prioritera god hushållnin­g.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden