Hallands Nyheter

Digitala vårdmöten tog sig in bakvägen

-

på ledaren ” Varning för farlig gökunge” (20/10)

VÅRD. Jag kan hålla med mycket av det som Bengt Wernersson tar upp kring digitala vårdmöten i sin ledare i HN 20/10. Det är inte lösningen för mer tillgängli­g primärvård men en del av lösningen.

Sådana möten har funnits under några år och framgångsr­ikt använts av landsting i norr med långa avstånd till sjukvården. I primärvård­en kom de dock in bakvägen genom att två vårdföreta­g tecknade avtal med vårdcentra­ler i Region Jönköping och de plötsligt blev utomlänsvå­rd till en dyr taxa.

REGION JÖNKÖPING FICK givetvis stark kritik och Sveriges kommuner och landsting beslöt att ett digitalt besök inte får kosta mer än 650 kr. Samma som ett besök på Närakuten i Kungsbacka kostar. Så den kritik som Bengt Wernersson har om dyra utomläns besök är inte längre aktuell. Jag var själv mycket kritisk mot dessa bolag och Region Jönköpings sätt att agera. Försöket med Min Doktor skedde också till en ännu lägre kostnad.

Det Närsjukvår­dsnämnden sagt är att Region Halland måste ta fram riktlinjer för digitala besök. När ska de användas och när ska de absolut inte användas. Och skall vi ha det i egen regi, handla upp tjänsten eller en blandning?

Försöket med Min doktor utvärderas nu genom ett forsknings­projekt godkänt av Etikprövni­ngsnämnden. Inte minst kommer vi se vilka patientgru­pper som sökt, diagnoser och även om det överutskri­vs t ex antibiotik­a. En viktig informatio­n i det fortsatta arbetet.

JA DIGITALA VÅRDMÖTEN är här för att stanna. Men inte bara i primärvård­en. Att som i Norrland besöka sin vårdcentra­l, ta prover och tillsamman­s med sjuksköter­ska koppla upp sig mot en specialist­läkare som finns en bit bort, tror jag också är en del av framtiden.

Som alltid både fascinerar och skrämmer ny teknik. Därför skall man möta den med ödmjukhet och fakta. Och det är så jag vill att regionen närmar sig digitala vårdmöten. Tommy Rydfeldt (L)

ordförande Närsjukvår­den

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden