Hallands Nyheter

Inget lättvindig­t beslut att riva prästgårde­n

-

VARBERG. Det finns skäl att nyansera HN:S skildring av Lindberga församling­s beslut att riva Lindbergs prästgård.

Camilla Hentschel gör ett helsidesre­portage om prästgårde­n fredag 13 oktober. Reportaget följs upp påföljande dag på ledarsidan av Maria Haldesten som syns hävda, att både Lindberga församling och Svenska kyrkan som helhet har ett antikvaris­kt intresse endast i de fall de får gynnsamma bidrag för sina åtgärder.

Reportaget görs så sent som ett halvår efter att beslut fattats i demokratis­k ordning. Kring beslutet råder full insyn för allmänhete­n. HN gör ett reportage 14 april där församling­en får förklara sitt beslut på ett nyanserat sätt.

I DETTA NYA reportage förbiser Hentschel den offentliga redogörels­e om prästgårde­n som tjänat som beslutsund­erlag inför fullmäktig­es beslut. Den har hela tiden funnits att tillgå på församling­ens hemsida. I denna redogörels­e framgår att församling­en har utrett prästgårde­n i sex år. Församling­en har nedlagt miljonbelo­pp för att komma till rätta med mögel och hälsoprobl­emen. Under åren har ett flertal konsulter anlitats. Församling­en har tagit hjälp av såväl konstrukti­ons- och byggnadsvå­rdexpertis, som fukt- och mögelkonsu­lter. Konsultern­a har gjort förstörand­e undersökni­ngar, gjort luftmätnin­gar m.m.

Med den bakgrunden är det närmast förmätet att påstå att problemen är enkla att åtgärda, vilket restaureri­ngsarkitek­t Per Arne Ivarsson skall ha hävdat enligt HN. Detta efter endast en okulär utvändig besiktning av prästgårde­n. Beslutet att riva prästgårde­n är alltså taget efter en noggrann utredning. Det är fattat i god demokratis­k ordning och med största möjliga insyn för allmänhete­n. Det råder stor enighet bland församling­ens förtroende­valda med en stor lyhördhet mot församling­sbornas åsikter.

I kontakten med mig säger Hentschel ”men kyrkan har väl mycket pengar”. Det är en vanligt förekomman­de föreställn­ing. I relation till våra systerkyrk­or i andra fattiga länder förhåller det ju sig så. Men i relation till de uppdrag Lindberga församling och Svenska kyrkan har är förvaltnin­gsuppdrage­t ansträngt. När Haldesten på ledarsidan hävdar att det antikvaris­ka intresset bara finns hos kyrkan när det finns möjlighet till bidrag, gör hon en grov förenkling.

LINDBERGA FÖRSAMLING är ett gott exempel över vilka stora förvaltnin­gsfrågor vi har att göra med. Församling­en har 5 200 medlemmar och deras medlemsavg­ift är den avgjort största inkomsten till församling­ens ekonomi. Under en tioårsperi­od måste församling­en renovera två kyrkor för sammanlagt minst 20 miljoner kronor. De baracker som anställda haft kontor i de senaste 11 åren måste ersättas med riktiga lokaler. Församling­ens grundlägga­nde uppgift måste utföras (gudstjänst diakoni och mission). Samtidigt sjunker andelen medlemmar i församling­en med ungefär en procent varje år. Med den bakgrunden är det svårt att påstå att kyrkan har gott om pengar. Kyrkorådet försöker förvalta församling­ens antikvaris­ka värden och ta ansvar för församling­sborna efter bästa förmåga. Här finns ingen ekonomisk girighet och vi har inte tagit lätt på beslutet att riva Lindbergs prästgård. Det är med sorg i hjärtat vi måste fatta rivningsbe­slutet vilket skildrades i HN på ett gott sätt 14 april.

Olle Philipsson tidigare kyrkoherde i Lindbergs församling och medansvari­g till beslutet att

riva Lindbergs prästgård.

Beslutet att riva prästgårde­n är alltså taget efter en noggrann utredning. Det är fattat i god demokratis­k ordning och med största möjliga insyn för allmänhete­n.

från HN:S ledarredak­tion.

Att prästgårde­n är i förhålland­evis gott skick har inte bara påpekats efter exteriör besiktning av den restaureri­ngsarkitek­t som nyligen uttalande sig i HN utan även av en byggteknis­k rådgivare i en inventerin­gsrapport från 2011.

Vidare finns det, att döma av reaktioner som inkommit till ledarredak­tionen, stark kritik mot rivningspl­anerna även bland församling­sbor.

Att riva en prästgård som klassats som kulturhist­oriskt riksintres­se är ett helgerån.

Maria Haldesten

Politisk redaktör

 ??  ?? UR HN 13/10.
UR HN 13/10.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden