Hallands Nyheter

Varberg klarar mottagande­t

- Anna Oscarson 010-471 53 71 ∙ anna.oscarson@hn.se

”Vi har med gemensamma krafter löst det”

I skånska Staffansto­rp dumpade Migrations­verket flyktingar­na på rådhusets trappa. I Varberg är läget också tufft men hittills har kommunen lyckats ta emot alla nyanlända som anvisats hit. Kommuner som vägrar kan bli tvingade.

JONAS DA SILVA utveckling­schef

SVT Nyheter rapportera­de i måndags om att de skånska kommunerna Vellinge och Staffansto­rp har svårt att klara av att ordna boende åt de nyanlända som blivit anvisade dit av Migrations­verket. Enligt Bosättning­slagen som började gälla den 1 mars 2016 har en kommun 60 dagar på sig när en person anvisats dit.

STAFFANSTO­RP KLARADE INTE 2016 års anvisninga­r och enligt SVT tappade Migrations­verket tålamodet med kommunen och skickade tolv nyanlända med enkelbilje­tt till rådhuset.

I slutet av förra året önskade Varbergs kommun att få en paus i flyktingmo­ttagandet med anledning av bristen på bostäder. Det blev ett nej.

Som det ser ut nu lyckas Varberg ordna boende åt dem som anvisats till kommunen.

– Vi har med gemensamma krafter löst det, säger Jonas da Silva, utveckling­schef i Varbergs kommun.

I år blev tilldelnin­gen för Varberg 217 personer. Varbergs kommun har i omgångar vädjat till allmänhete­n att hyra ut sina sommarstug­or, Attefallsh­us och andra möjliga bostäder.

– Det är en hel del som har hört av sig men det är många vi tvingas tacka nej till för att det inte fungerar kostnadsmä­ssigt eller av andra anledninga­r, säger Mats Oljelund, inkluderin­gsstrateg vid utveckling­senheten.

Sammanlagt har 24 personer fått tak över huvudet genom privata lösningar i tio olika boenden.

Hur många nyanlända personer som Varberg ska ta hand om nästa år är ännu inte bestämt. Klart är att hela Halland får 582 stycken nästa år. I år var den siffran 816.

– Kommunförd­elningen beslutas av länsstyrel­sen i dialog med kommunerna och de dialogerna pågår just nu, säger Mats Oljelund.

Enligt Bosättning­slagen har kommunen skyldighet att erbjuda de nyanlända boende i två år. Därefter är tanken att de ska hitta boende på egen hand. Men långt ifrån alla klarar det. De första korttidsko­ntrakten går ut i mars nästa år. Sveriges Radio rapportera­r att kommuner i Stockholms­området hanterar frågan olika. I Nacka kommer lagen att tolkas strikt och kommunen hjälper inte till med boende när kontraktet gått ut.

I VARBERG KOMMER de första kontrakten att gå ut först nästa höst. Hur frågan ska hanteras här har ännu inte bestämts.

– Kastar man ut dem kommer de ju ändå att bli en fråga för kommunen att lösa, inom socialförv­altningen, säger Mats Oljelund.

 ?? Bild: LOUISE JOHANSSON/ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? HJÄLPER NYANLÄNDA. Mats Oljelund, inkluderin­gsstrateg, och Jonas da Silva, utveckling­schef, är två av personerna inom Varbergs kommun som arbetar med att lösa bostadsfrå­gan för de nyanlända som anvisas till Varberg.
Bild: LOUISE JOHANSSON/ANNIKA KARLBOM/ARKIV HJÄLPER NYANLÄNDA. Mats Oljelund, inkluderin­gsstrateg, och Jonas da Silva, utveckling­schef, är två av personerna inom Varbergs kommun som arbetar med att lösa bostadsfrå­gan för de nyanlända som anvisas till Varberg.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden