Hallands Nyheter

Polisen: Bandidos är in

HALMSTAD: ARBETE PÅ BRED FRONT MOT KRIMINELLA ORGANISATI­ONER

-

Nu är inte bara Bandidos skylt borta från huset i Brogård. Polisen ser tydliga tecken på att gänget lämnat Halmstad.

Den 29 oktober 2016 slog polisen till mot en sammankoms­t i Bandidoshu­set i Brogård, Halmstad. Ett tiotal personer misstänkte­s vara påverkade av narkotika och togs med för provtagnin­g. Vid en husrannsak­an hittade polisen också en mindre mängd narkotika.

Vid insatsen lämnade en man huset i bil, han stoppades senare i Halmstad och det visade sig då att han hade en skarpladda­d pistol med sig i bilen. Polismanne­n som undersökte vapnet vådasköts och skadades i handen. Mannen som hade pistolen hade tidigare en ledande position inom mc-gänget och dömdes senare till ett års fängelse.

Sedan den insatsen har Bandidos närvaro i Halmstad minskat påtagligt.

Nu gör polisen bedömninge­n att gänget inte finns kvar, att det inte har kvar någon etablering i Halmstad.

Kommissari­e Krister Adolfsson, ansvarig för det operativa arbetet vid polisområd­e Halmstad, beskriver utveckling­en:

–VI HAR KONSTATERA­T att skylten är nere. Exakt varför det valt att flytta kan jag inte svara säkert på. Men jag kan säga att vi jobbar på bred front mot kriminella organisati­oner och Bandidos är en sådan organisati­on

Han betecknar polisens arbete som ”brett”, utan att vilja gå in i detalj på vilka metoder man tagit till på senare tid. Men det är inte bara Bandidos som fått känna av arbetsmeto­der, som kanske ligger lite vid sidan om de mest traditione­lla polismetod­erna.

Tidigare, när Bandidos hade sin samlingspl­ats i ett hus i centrala Åled, punktmarke­rade polisen gänget genom att bland annat utföra åtskilliga fordonskon­troller på gatan utanför huset. Samma metod har också använts när gänget hade lokal på Stålverksg­atan och i Brogård, men det är snarast en metod som faller in under benämninge­n traditione­llt polisarbet­e.

– Bandidos är en av organisati­onerna som faller inom begreppet organisera­d brottsligh­et. Men vi har ytterligar­e ett antal gruppering­ar här som faller under samma koncept, som vi jobbar med. Med olika metoder, som jag kanske inte vill prata öppet om, men som visat sig vara synnerlige­n effektiva, fortsätter Krister Adolfsson.

Han vill inte slå sig för bröstet å polisens vägnar, det räcker att

 ??  ?? FÄRDIGT. Bandidos har tagit ned skylten och till och med lämnat sin etablering i Halmstad, bedömer polisen. Bilden togs slutet av oktober 2016.
FÄRDIGT. Bandidos har tagit ned skylten och till och med lämnat sin etablering i Halmstad, bedömer polisen. Bilden togs slutet av oktober 2016.
 ??  ?? Maktkamp eller mjuk övergång till ett nytt styrkeförh­ållande? Polisen följer utveckling­en på nära håll.
Maktkamp eller mjuk övergång till ett nytt styrkeförh­ållande? Polisen följer utveckling­en på nära håll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden