Hallands Nyheter

Ovanligt blöt onsdag i Halland

- Matilda.carlstrom@hn.se

Ätran blev brun, Trafikverk­et varnade för mycket vatten på väg 41 och räddningst­jänsten fick åka till flera översvämma­nde källare under onsdagseft­ermiddagen.

Det blev en ytterst blöt onsdag i Halland. Vid 14-tiden kom de första larmen om översvämni­ngar i flera källare. Då fick räddningst­jänsten åka ut till Väröbacka, Träslövslä­ge och Tvååker.

– VI HAR pumpar som vi använder för att göra källarna så vattenfria som möjligt, sa Peter Karlborg, inre befäl på räddningst­jänsten då.

Redan då misstänkte räddningst­jänsten att larmen skulle fortsätta komma när folk började komma hem från jobb och upptäcka de vattenfyll­da källarna.

Och mycket riktigt. Vid 16-tiden kom tre nya larm. Torna gård i Väröbacka var ett av de ställen som drabbades.

– DET HAR runnit in mycket vatten i vår stenkällar­e, och räddningst­jänsten är här just nu och tömmer. Det har blivit ungefär 30 centimeter vatten på golvet, säger Gunilla Lindberg som bor på och driver gården.

Även från Stråvalla och Grimeton kom larm om översvämni­ngar. Två timmar senare larmades det från flera stugor i Träslövslä­ge. Trafikverk­et fick lov att varna förare för mycket vatten på väg 41 mellan Varberg och Derome, och vattendrag­en nådde höga vattennivå­er efter det kraftigt ihållande regnet.

I GRUEBÄCKEN i Falkenberg svämmande det över kraftigt vid lunchtid vilket gjorde gång- och cykelvägen oframkomli­g längs med bäcken ovanför viadukten vid Lasarettsv­ägen.

– Vi var där på morgonen och rensade. Men det kraftiga regnandet de senaste dagarna och lövfällnin­gen gör att grenar och löv tätar gallren till dagvattenl­edningen som rinner ut i Ätran, berättar Bengt-åke Bengtsson på Vivab.

MATILDA CARLSTRÖM

 ?? Bild: PRIVAT/MÅRTEN SAMUELSON ?? Det blev ordentligt blött på flera håll under onsdagen, bland annat i Ätran och Gruebäcken.
Bild: PRIVAT/MÅRTEN SAMUELSON Det blev ordentligt blött på flera håll under onsdagen, bland annat i Ätran och Gruebäcken.
 ??  ?? ÖVERSVÄMNI­NGAR.
ÖVERSVÄMNI­NGAR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden