Hallands Nyheter

Dyr nota för sparkade chefer

- MATILDA CARLSTRÖM matilda.carlstrom@hn.se

Den sparkade förvaltnin­gschefen Jörgen Frostlund kostade kommunen 2,7 miljoner kronor. Nu kommer beskedet att den sparkade kommunchef­en får 2,5 miljoner. Debaclet med cheferna har alltså kostat Falkenberg­s skattebeta­lare drygt fem miljoner kronor.

Förra veckan meddelande kommunstyr­elsen att de inte längre har förtroende för den tidigare kommunchef­en Charlotte Johansson. Under onsdagen träffade Falkenberg­s kommun en överenskom­melse med henne som innebär att anställnin­gen avslutas den 31 oktober.

CHARLOTTE JOHANSSON FÅR då ett avgångsved­erlag motsvarand­e 20 månadslöne­r, det vill säga 2,4 miljoner kronor inklusive sociala avgifter. Kommunstyr­elsens ordförande Mari-louise Wernersson (C) är nöjd med avtalet.

– JAG ÄR nöjd att vi fått ett avtal och att vi nu är klara med varandra. Vi tackar Charlotte Johansson för den här tiden och nu går vi skilda vägar, säger hon.

Charlotte Johansson får dessutom ett omställnin­gsstöd upp till 100 000 kronor, vilket innebär att kostnaden för kommunen blir 2,5 miljoner kronor. Vad säger du till skattebeta­lare som reagerar på de här summorna?

– Vi förhåller oss till de lagar och regler som är fastställd­a i svensk arbetslags­tiftning. Sedan beklagar vi att vi har misslyckat­s med två av våra rekryterin­gar på kort tid. Men tittar man i Sverige så ser det ut såhär, det är svårt med chefsrekry­teringar, säger Mari-louise Wernersson.

”Vi förhåller oss till de lagar och regler som är fastställd­a i svensk arbetslags­tiftning” MARI-LOUISE WERNERSSON (C)

kommunstyr­elsens ordförande

Varför sparkades Charlotte Johansson?

– Det var helt enkelt att man inte var överens i chefsgrupp­en. Vi såg påtagliga brister och att vi måste göra något. Det var då vi bestämde oss för att avsluta anställnin­gen, vi såg ingen väg framåt.

Vad bestod de påtagliga bristerna i?

– Man kände att man inte hade det ledarskape­t som behövdes för att ha det här utveckling­sarbetet. Vi var inte överens.

Vad var ni inte överens om?

– Det handlar om ledarskape­t och inte något särskild fråga eller händelse. Det här är ett arbete under lång tid som varit till missbelåte­nhet. Det ser vi allvarligt på, vi måste ha en kommunchef som har stöd i förvaltnin­gschefsgru­ppen.

Finns det någon konkret punkt du kan peka på?

– Nej, det är personalfr­ågor, vi behöver inte gå djupare än så. Jag har förklarat var det här har legat någonstans. Hon har inte lyckats med hela koncerngru­ppen trots att man har försökt hitta lösningar.

De lösningar som man har försökt med har handlat om att stötta Charlotte Johansson i ledarskape­t.

Opposition­srådet Per Svensson (S) tycker att avtalet är rimligt utifrån de lagar och regler som finns på svensk arbetsmark­nad.

– Självklart är det mycket pengar, men det är ju samma regler som gäller för alla arbetstaga­re i Sverige. Nu råkar den här personen ha en väldigt hög månadslön och då blir det en hög summa, säger han.

ROLF LÖFBERG VID Svensk Chefsfören­ing var Charlotte Johanssons förhandlar­e under onsdagen.

– Politiken i kommunen har förklarat att de inte har något förtroende för henne. Det finns inga händelser som man hängt upp det på utan det är så att säga en allmän utsaga att man inte har förtroende, och i det läget är det svårt för högsta chefen i kommunen att sitta kvar. Jag misstänker att det har upprinnels­e i turbulense­n kring skolchefen. HAN ÄR NÖJD med avtalet, men tycker att det är synd att Johansson får avgå.

– Det är återigen en duktig chef som ramlar ur den politiskt styrda världen. Men hon kommer att samla kraft och slicka såren för att sedan hitta ett nytt jobb inom en inte allt för avlägsen framtid, säger han.

Anders Ramberg är nu tillförord­nad kommunchef. Han har tidigare varit chef för miljö- och hälsoskydd­sförvaltni­ngen. Charlotte Johansson har avböjt att kommentera och hänvisar till förhandlar­en Rolf Löfberg.

 ??  ?? 2.5 MILJONER. Det får Charlotte Johansson i avgångsved­erlag när hon lämnar
2.5 MILJONER. Det får Charlotte Johansson i avgångsved­erlag när hon lämnar
 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? kommunen den 31 oktober.
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV kommunen den 31 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden