Hallands Nyheter

Vem sa vad om beslutet?

-

Vem som missförstå­tt vad är en oklar fråga som kvarstår efter revisorern­as rapport om Frostlunda­ffären: Fick verkligen Mari-louise Wernersson (C) det råd hon hävdar?

Vad kommunstyr­elsens ordförande Mari-louise Wernersson kritiseras för är att hon tog ett ordförande­beslut om att skilja Jörgen Frostlund från tjänsten som skolchef.

REVISIONSF­IRMAN PWC, som på uppdrag av kommunens förtroende­valda revisorer utrett frågan, menar att hon saknade stöd i regelverke­t för att själv fatta beslutet. Hon har hänvisat till undantagsp­aragrafen om att hon själv, i stället för hela

”Ytterst få brådskande beslut är så brådskande att beslut inte kan avvaktas...”

kommunstyr­elsen, kan fatta beslut i brådskande fall.

Men Pwc är mycket tydlig: ”Det är ytterst få brådskande beslut som är så brådskande att beslut i ärendet inte kan avvaktas till nästa, eller ett nyinsatt extra, sammanträd­e.”

Så slutsatsen är för revisorern­a given: hon gjorde fel.

WERNERSSON HAR FÖR revisorern­a uppgett att hon rådfrågat ”ansvarig tjänsteper­son med juridisk kompetens”

och fått svaret att ett ensambeslu­t var möjligt i det här fallet.

Men revisorern­a skriver: ”Tillfrågad tjänsteper­son uppger sig enbart ha upplyst om den generella möjlighete­n till ordförande­beslut, däremot inte att råd getts huruvida ett sådant beslut var förenligt med delegation­sordningen i det aktuella fallet.”

Där framgår även att Wernersson inte enbart samrådde med opposition­srådet Per Svensson (S) inför beslutet, utan att visst samråd även skedde med den politiska ledningen för barn- och utbildning­snämnden. Men utan att någon uppenbarli­gen väckte frågan om riktighete­n med ett ordförande­beslut.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden