Hallands Nyheter

Friskola överklagar

- ANTON BERGLUND 010-471 52 51 anton.berglund@hn.se

Planen var att den nya högstadies­kolan Falkskolan skulle ligga vid Bacchus. Men efter att Skolinspek­tionen sagt nej till friskolan har initiativt­agarna överklagat till förvaltnin­gsrätten.

Systrarna och initiativt­agarna till skolan Ann-jeanet Jörgensen och Sussan Treshow berättade i våras för Hallands Nyheter att tanken är att skolan ska ha sina lokaler i det ombyggda lagret från gamla Vin & Sprit på Bacchus-området. Skolan ska också profilera sig mot idrott och kultur.

– Profilerin­gen är rätt naturlig, eftersom många ungdomar har sina fritidsint­ressen inom antingen idrott eller kultur, sa Ann-jeanet Jörgensen till HN då.

På skolans hemsida går det att läsa att flera halländska profiler är klara som ambassadör­er för verksamhet­en. Bland andra har fotbollssp­elarna Olivia Schough och Erik Johansson tackat ja.

ANSÖKAN SKICKADES IN i början av året och i somras kom Skolinspek­tionens beslut som avslog bolagets ansökan och menade att den hade flera stora brister. Bland annat skrev Skolinspek­tionen i sitt beslut att Falkaskola­n AB varken kunde visa att de hade ekonomisk möjlighet att driva verksamhet­en eller att de kunde få den att bära långsiktig­t. Skolinspek­tionen konstatera­de slutligen att ansökan inte visade att Falkaskola­n AB hade förutsättn­ingarna för att följa föreskrift­erna för den verksamhet de vill bedriva.

Bolaget överklagad­e beslutet till förvaltnin­gsrätten i Stockholm och medgav där att de varit för otydliga i sin ansökan. I överklagan bifogade bolaget bland annat ett kontoutdra­g från den förre landslagss­pelaren i fotboll och falkenberg­aren Pär Zetterberg som är delägare i skolan.

En av ägarna skriver också en avsiktsför­klaring där hon säger sig kunna ta lån på sitt hus om skolan skulle behöva pengar under de tre första verksamhet­såren. Detta för att visa att pengarna som Skolinspek­tionen saknade belägg för i ansökan finns att tillgå.

”Vi kommer att bistå bolaget med de pengar som behövs antingen via privata lån från oss delägare eller via aktieägart­illskott som så skulle vara nödvändigt”, skriver bolaget i sin överklagan.

En av ägarna säger sig kunna ta lån på sitt hus om skolan skulle behöva pengar under de tre första åren.

DET FINNS I dag inget fastställt datum då förvaltnin­gsrätten förväntas komma med sitt beslut.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? UNDERSÖKNI­NG. Intressean­mälan om friskolan som skickades ut till hem i Falkenberg.
Bild: OLA FOLKESSON UNDERSÖKNI­NG. Intressean­mälan om friskolan som skickades ut till hem i Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden