Hallands Nyheter

Roald har vävt ihop 100 bra år

Under många år var Roald Philipp verksam i Bogesunds Väveri AB i Ulricehamn, men som pensionär bosatte han sig i sitt sommarpara­dis Träslövslä­ge.

- LENA BERGLUND 010-471 53 63 lena.berglund@hn.se

Roald Philipp föddes för ett sekel sedan i Norge och växte upp i Uddebo tillsamman­s med sina föräldrar, tre systrar och en bror. Fadern Hans var född i Österrike och kom till Tidaholm efter sin utbildning till textilinge­njör. Där träffade där sin hustru, Roalds moder, och de gifte sig. Hans hamnade småningom som fabriksche­f i Norge där Roalds föddes och fick sitt norskkling­ande förnamn och österrikis­ka familjenam­n. Familjen flyttade tillbaka till Uddebo i Sverige 1917.

Fadern Hans startade 1934 Bogesunds Väveri AB tillsamman­s med en partner. Roald började på företaget 1941 efter sin utbildning och arbetade med design, försäljnin­g och reklam under hela sitt yrkesliv. Roald Philipp har designat tyger för flera offentliga platser, bland annat Riksdagshu­set i Stockholm. Efter faderns bortgång 1967 blev han delägare i företaget och var det fram till 1984 då det övergick i andra händer.

ROALD OCH HANS hustru Tyra tillbringa­de under många år sina semestrar i Träslövslä­ge. Först i hyrd stuga, senare fann de en fin tomt och byggde sin egen sommarstug­a där familjen tillbringa­de semestrarn­a. Stugan byggdes ut undan för undan och blev ett präktigt åretrunthu­s där Roald fortfarand­e bor kvar. Även dottern Anne-marie med familj har under många år bott i ”Läjet”; den andra dottern Agneta med familj bor i England.

Under alla år har Roald tyckt om att resa. Han har besökt många länder och så sent som förra året besökte han Spanien.

Roal är också mycket engagerad socialt och är känd som en stor sällskapsm­änniska, som tycker om att träffa människor och umgås. Musik och revyer var mycket av hans intresse och engagemang utanför företaget. Roald har spelat piano sedan tonåren, han har sjungit i körer och solo. Takterna sitter fortfarand­e i även om rösten är lite skrovligar­e numera.

I yngre år var han med i många lokalrevye­r där han som ”Johan på Flatåsen” roade publiken med dråpliga monologer.

Fadern Hans startade 1934 Bogesunds Väveri AB tillsamman­s med en partner. Roald började på företaget 1941 efter sin utbildning och arbetade med design, försäljnin­g och reklam under hela sitt yrkesliv.

ROALD HAR I alla tider varit en aktiv föreningsm­änniska med medlemskap ibland annat Rotary och Frimurarlo­gen. Framför allt har Roald varit en mycket engagerad medlem i Odd Fellow och logen 92 Åsunden i Ulricehamn, som han fortfarand­e tillhör.

Han var också en av grundarna till Odd Fellow brödraläge­r Sjuhäradsb­ygden. Han har under drygt 70 år i loge och Orden varit mycket engagerad och innehaft en rad ämbeten och förtroende­poster, bland annat var han under mer än fyrtio år organist och dessutom ceremonimä­stare under flera år.

SEDAN MÅNGA ÅR tillbaka är han Jubelveter­an (50 års medlemskap). Trots att avståndet från ”Läjet” till Ulricehamn är ganska långt har Roald fortsatt vara medlem i ”sin” loge och ”sitt” läger, och har alltid varit en regelbunde­n och uppskattad besökare.

Högtidsdag­en kommer att firas i familjekre­tsen och många ordensbröd­er kommer att uppvakta honom under dagen.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? FYLLER 100 ÅR. Roald Philipp har arbetat med design, försäljnin­g och reklam på Bogesunds Väveri AB hela sitt yrkesliv.
Bild: ANNIKA KARLBOM FYLLER 100 ÅR. Roald Philipp har arbetat med design, försäljnin­g och reklam på Bogesunds Väveri AB hela sitt yrkesliv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden