Hallands Nyheter

Han ger scenen åt rockmusike­n DE STYR KULTUREN:

DEL FYRA Han hade aldrig arbetat på krog när han tog över Backstage 2016. Ändå basar Anders Johansson över en rockscen med två konserter i veckan – året runt – med gott resultat.

- MALIN EIREFELT 0721-91 12 67 malin.eirefelt@hn.se

Det svarta golvet är klibbigt. Trots att det är städat fastnar Anders Johanssons blå jympaskor när han går och ett klafsande ljud följer honom när han visar runt i lokalen.

– Den här doften av gammal öl försvinner aldrig, hur mycket man än städar, säger Anders Johansson som kallas Andy Flash.

– Namnet kommer från Kiss logga, blixten, säger han.

VÅREN 2016 TOG Anders Johansson över rockbaren Backstage i Varberg.

– Det var ett rockhak redan då. De hade lite livespelni­ngar. Men ska man etablera en ordentlig rockscen behöver det vara livemusik i alla fall varje fredag och lördag, tyckte jag.

Det önskemålet har han uppfyllt. Fredag in och lördag ut, i både mars, juli och november står olika typer av rockband på Backstages scen.

– Det är alltid rock. Men det kan vara både blues och dödsmetall, säger Anders Johansson.

När är här mest folk?

– Du, det är något jag fortfarand­e inte har förstått. Det verkar inte spela någon roll om det är sommar eller november, löningslör­dag eller en fredag före löning i februari. Det är så olika. Men vilket band som står på scen spelar roll, såklart.

Det är många band att betala. Hur går det för Backstage egentligen?

– Det går bra, faktiskt. Det går riktigt bra.

2016 hade Anders Johansson aldrig jobbat på en krog. Och han hade aldrig arbetat med musik – utöver att han hade skrivit låttexter till olika svenska och utländska band.

– Jag kunde varken spela gitarr eller trummor. Eftersom jag ändå var intressera­d av musik blev det ganska naturligt att vända sig till texterna. Något måste de ju sjunga.

UPPVÄXTEN I VARBERG på 70-talet formade hans musikintre­sse.

– Även om jag inte spelade hängde vi mycket på Tenson, där ÖB ligger i dag. Där hade många band sina replokaler, säger Anders Johansson.

– Men de här startade allt, fortsätter han och pekar på ett foto av Gene Simmons, sångaren i Kiss, som hänger över honom.

Väggarna på rockbaren har Anders Johansson täckt med sin egen rockhistor­ia. Här finns planschen från 1986 när han såg bland andra Zero Nine, Scorpions och Ozzy Osbourne på Monsters of Rock på Råsunda i Stockholm, fjorton år gammal. Här finns tidningsur­klipp med annonser för spelningar med The Rolling Stones, Judas priest och Van Halen och här hänger bilder på band som har spelat på Backstage sedan han öppnade för ett och ett halvt år sedan.

EN GÅNG I månaden tar Backstage över hela nattklubbe­n Oscars, en kväll som kallas Rock the house. Då spelar ett band på den större scenen inne i nattklubbe­n och band som Lillasyste­r, Smash into pieces och Järnet har redan hittat dit.

– Det har börjat surra om Rock the house ute i landet. Det ringer bokningsbo­lag efter bokningsbo­lag som vill att jag ska boka deras artister, säger Anders Johansson.

– Det är mitt mål, att Varberg och Backstage ska bli ett givet turnéstopp, kanske i stället för Göteborg, Malmö och Stockholm, när de stora banden turnerar i Sverige, säger han.

Han tycker om att använda sin position till att erbjuda band en scen och hjälpa dem i början av sin karriär. Han nämner Art Nation som exempel.

– De har redan spelat här tre gånger. Jag tror verkligen att de kan bli Sveriges nästa stora rockband, säger han. Vilken blir höstens höjdpunkt för dig?

– Eclipse, som kommer till Rock the house den 24 november. Det är ett fantastisk­t liveband.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? ROOKIE. När Anders Johansson tog över Backstage hade han lång erfarenhet av personalle­dning och organisati­on och mycket kunskap om rockgenren. Det svåraste var att veta vad gästerna ville dricka.
Bild: ANNIKA KARLBOM ROOKIE. När Anders Johansson tog över Backstage hade han lång erfarenhet av personalle­dning och organisati­on och mycket kunskap om rockgenren. Det svåraste var att veta vad gästerna ville dricka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden