Hallands Nyheter

Kims romantiska skräck sponsras av läsarna själva

- BJÖRN BERGLUND/TT

En finare bok till billigare pris som ger mer pengar till upphovsman­nen. Låter det som en omöjlig ekvation? Inte för Kim W Andersson, som för tredje gången lanserar ett seriealbum via sajten Kickstarte­r. – Det är en win-win-win, säger han.

Snart ger han ut albumet Love hurts delux, en samling av de romantiska skräckseri­er som han tecknat i tio års tid. Därtill kommer extramater­ial, tidigare opublicera­de serier och gästinhopp av bland andra Liv Strömqvist, Sara Bergmark Elfgren och Orvar Säfström.

– Det är ett perfekt läge att samla alla serierna i en och samma utgåva. Nu ska de äntligen samlas på ett värdigt sätt också. Det blir en rejäl pjäs och den blir bara tjockare och tjockare ju fler backare vi får, säger Kim W Andersson.

GRÄSROTSFI­NANSIERING, eller crowdfundi­ng, fick sitt stora genomslag för några år sedan. Sajter som Kickstarte­r låter kreatörer be om förskottsb­etalning för att finansiera allt från uppfinning­ar till filmer och spel. Verksamhet­en omsätter i dag enorma belopp.

Med en dryg vecka kvar har Kim W Anderssons kampanj redan samlat in en bra bit över de 100 000 kronor som han satte som mål. Det blir det tredje projektet som han finansiera­r på det här sättet.

– Det har visat sig vara ett otroligt framgångsr­ikt sätt att ge ut böcker och att få kontakt med mina läsare. De får en lyxigare utgåva, men ändå till ett bättre pris och jag får mer av kakan när det inte finns någon bokhandel eller andra mellanhänd­er.

DET SKA SÄGAS att Kim W Andersson redan var en etablerad serieteckn­are med trogna läsare innan han tog steget till crowdfundi­ng. Samtidigt tror han att just seriemedie­t passar extra bra på sajter som Kickstarte­r.

– Det är ju väldigt visuellt med * Ålder: 38 * Bor: Nacka i Stockholm. Född och uppvuxen i Staffansto­rp. * Bakgrund: Har ritat och läst serier så länge han kan minnas och har gått serieskola­n i Malmö. Är bland annat känd för Love hurts, en serie fristående kärlekshis­torier i skräckoch science fiction-miljöer. Han har blivit utgiven i ett tiotal länder, bland annat av ansedda amerikansk­a förlaget Dark Horse Comics. Tidigare har han finansiera­t en nyutgåva av sin serieroman Alena och den svenska utgåvan av Astrid – vulkanmåne­ns kult via Kickstarte­r. * Aktuell med: Love hurts deluxe, som ges ut i december. serier och det fungerar väldigt lätt att presentera sig med både text och bild. Skulle man försöka sälja in en roman så hade det krävt mer av läsaren, säger han. Händer det att du anpassar dig till vad som säljer när det syns så tydligt vad läsarna vill betala för?

– Nej, det är tvärt om. Det här ger mig möjlighete­n att göra en smalare produkt för en smalare krets. Jag måste inte nå ut till någon bredare massa och jag gör exakt som jag vill. Pengarna som kommer in är mer värda helt enkelt.

 ?? Bild: KIM W ANDERSSON ?? NYTT ALBUM. Kim W Andersson samlar sin skräckseri­e Love hurts i ett nytt album.
Bild: KIM W ANDERSSON NYTT ALBUM. Kim W Andersson samlar sin skräckseri­e Love hurts i ett nytt album.
 ??  ?? OTÅLIG. ”Bokförlage­n har inte lyckats anpassa sig till den nya tiden och jag har inte tid att vänta på att de hinner ikapp”, säger Kim W Andersson.
OTÅLIG. ”Bokförlage­n har inte lyckats anpassa sig till den nya tiden och jag har inte tid att vänta på att de hinner ikapp”, säger Kim W Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden