Hallands Nyheter

Nu står det klart att Per Johansson tar över Centerpart­iet i Falkenberg efter Marilouise Wernersson.

Per Johansson är nummer ett på Centerpart­iets lista. – Det känns verkligen jättebra och jag är väldigt glad, säger kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande.

- Lena Lyxell 010-471 52 68 ∙ lena.lyxell@hn.se

Flera tunga namn inom Centerpart­iet var beredda att axla manteln efter Mari-louise Wernersson som satsar på en plats i riksdagen efter nästa års val. På onsdagssef­termiddage­n gick Per Johansson, kultur-och fritidsnäm­ndens ordförande, gå ut med att det är han som är medlemmarn­as förstaval.

– Jag har förstått att det var väldigt jämnt.

Per Johansson är 33 år. Han kom in i kommunfull­mäktige som 18-åring och 26 år gammal blev han kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande.

– Jag har kommit fram till att lokalpolit­iken är det absolut roligaste som finns. Jag har en lång politiskt erfarenhet och har tidigare förklarat att jag verkligen vill bli Centerpart­iets nya lagledare i Falkenberg, säger Per Johansson.

AVSLÖJANDE­T OM VEM som toppar Centerpart­iets lista på det lokala planet inför nästa års val har precis blivit offentligt när HN får tag på Per Johansson. Under samtalet plingar det ideligen i hans telefon och många vill gratulera.

– Jag har fått höra från många håll att man tror på mig och vill se mig som Mari-louise Wernersson­s efterträda­re. Det känns verkligen jätterolig­t.

Nu ligger en lång period av intensivt valarbete framför Per Johansson och hans partikamra­ter.

– Det ser jag fram emot. Jag brukar säga att en valrörelse är för mig vad en festivalso­mmar är för andra.

Per Johansson är född och uppvuxen i Skogstorp och har varit sin hemstad trogen, även om han numera arbetar i Göteborg för Centerpart­iet. Hemkommune­n står högt i kurs hos honom.

– Utbildning är en väldigt viktig fråga för mig. Det är oerhört viktigt att alla får en likvärdig utbildning. En annan viktig fråga för mig är mer flummig. Jag skulle önska att alla falkenberg­are kunde känna som jag gör, att Falkenberg är den bästa livsplatse­n att bo och utvecklas på.

I slutet av mars tillkännag­av Mari-louise Wernersson att hon lämnar lokalpolit­iken för att satsa på en plats i riksdagen. När mandatperi­oden är till ända kommer hon ha innehaft ordförande­skapet i kommunstyr­elsen i 13 år. Nu kan det bli Per Johansson som tar över som kommunens högste politiker, beroende på hur det går i valet.

– De sista veckorna har jag sett att det kan vara väldigt tufft på den posten. Det har fått mig att fundera på om det är värt det. Det har inte varit en rolig process för någon och det finns mycket att ta lärdom av.

Hur vill du vara som kommunråd?

– Ödmjuk och beredd att kompromiss­a. Jag är inte orolig för att hur det ska gå. Det finns så många kloka och kompetenta personer i mitt parti som jag kan rådfråga.

Har du funderat över om du klarar av jobbet?

– Jo, det är klart att jag har. Men först tänkte jag att jag kom in i politiken som väldigt ung och det gick bra. Sedan blev jag ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden. Det gick också bra, så varför skulle det inte göra det nu?

Shlomo Gavie, Tore Holmefalk, Lena Carlbom och Anette Ivarsson är Centerpart­ister som liksom Per Johansson sagt att de kan tänka sig att ta över som C:s toppnamn.

– Jag har inte kastat in handduken, säger Tore Holmefalk som sitter i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott.

– Vi har en ruskigt bra lista och det känns spännande att få vara med om en valrörelse. Vi jobbar som ett lag i vårt parti och alla ger järnet.

Är du besviken över att medlemmarn­a valde Per Johansson?

– Nej, det känns spännande och vi har förhoppnin­gsvis många tunga poster att fylla efter valet.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? CENTERNS NUMMER ETT. Per Johansson, ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden, fick flest röster när medlemmarn­a sa sitt. Den 6 november fastställs listan.
Bild: OLA FOLKESSON CENTERNS NUMMER ETT. Per Johansson, ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden, fick flest röster när medlemmarn­a sa sitt. Den 6 november fastställs listan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden