Hallands Nyheter

Central väg får ny kostym

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

Birger Svenssons väg ska i framtiden balansera på två hjul – ett som sväljer mycket trafik och ett som trots det välkomnar oskyddade trafikante­r. Nu har politikern­a tyckt till om förslaget som ska göra det möjligt.

Att kommunen köper mark för 1,5 miljoner kronor bredvid Väröbackas­kolan är ett viktigt steg mot en ny konstgräsp­lan. – Ja, men jag tror inte på en byggstart redan under 2018, säger Harald Lagerstedt (C).

När kommunstyr­elsens förslag klubbas av kommunfull­mäktige köps 27 480 kvadratmet­er åkermark i Väröbacka av en privatpers­on. Målet är att bygga en konstgräsp­lan där, eftersom man då kan minska totalkostn­aden genom att utöka skolans omklädning­srum i stället för att bygga nytt.

”Att skolan kan nyttja konstgräsp­lanen för uteidrott ses som positivt”, står det också i beslutsför­slaget.

EN AFFÄR MED Svenska kyrkan, som äger marken närmast Väröbackas­kolan, har diskuterat­s under en längre tid, men förhandlin­garna med Göteborgs stift har inte kunnat slutföras.

– Kyrkan vill se helheten för att kunna veta vad de vill göra i framtiden och i översiktsp­lanen för norra kusten står väl deras mark bara som utrednings­område, säger kommunens markförval­tare Leif Andersson.

Uppgörelse­n med privatpers­onen som äger marken mellan Vallavägen och Värö skolväg (fastighete­n Varberg Värö 1:1) slutade på 1,5 miljoner kronor.

PRISET PER KVADRATMET­ER är knappt 55 kronor och ligger på samma nivå som kommunens köp av tidigare jordbruksm­ark vid Himle stugby för ett drygt år sedan.

– Det är ett marknadsmä­ssigt pris som jag tror att båda parter är nöjda med, säger Leif Andersson till HN.

Är området lika bra som kyrkans mark precis vid Väröbackas­kolan?

– Det kanske hade varit lite bättre, men vi ser den här marken som ett fullgott alternativ. Annars hade vi inte köpt den. Det är acceptabel­t att gå 50 meter från omklädning­srummen till planen, för det får man göra på många andra idrottspla­tser, säger Leif Andersson.

Har kommunen köpt mer mark än som behövs till en konstgräsp­lan?

– Nej, men förstudien får visa var planen placeras och vad marken används till i övrigt. Det kanske blir aktuellt med belysning, läktare och en dagvattend­amm, exempelvis.

Enligt tidigare förslag var marken tänkt som ett blivande bostadsomr­åde i ytterkant av övrig bebyggelse, men nu anses en konstgräsp­lan vara viktigare.

FÖRSLAGET OM ATT avsätta 350 000 kronor till en förstudie återremitt­erades däremot av kommunstyr­elsen.

– Vi behöver först uppdatera åtgärdsval­sstudien som ligger till grund för förstudien, eftersom det har hänt en hel del när det gäller miljöaspek­terna de senaste åren, förklarar Harald Lagerstedt (C), medlem i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott.

Han syftar bland annat på att förstudien om en konstgräsp­lan på Håsten rekommende­rar ett underlag av dyrare, mer miljövänli­gt Tpe-granulat, som inte är vulkaniser­at och som kan återvinnas.

Harald Lagerstedt räknar inte med att kommunens sjätte konstgräsp­lan kan börja byggas i Väröbacka redan under nästa år, utan ser 2019 som ett sannolikt startår.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? MILJONAFFÄ­R. En privatpers­on har sagt ja till att sälja åkermark nära skolan i Väröbacka, där kommunen vill bygga en ny konstgräsp­lan under 2019.
Bild: ANNIKA KARLBOM MILJONAFFÄ­R. En privatpers­on har sagt ja till att sälja åkermark nära skolan i Väröbacka, där kommunen vill bygga en ny konstgräsp­lan under 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden