Hallands Nyheter

Doldis kan hamna i Bois

- INGELA AHLBERG TT ALPINT: INFÖR VÄRLDSCUPE­N

Thomas Olsson har 13 säsonger bakom sig som spelare i Allsvenska­n men har de senaste åren tränat Blåvitts ungdomslag. Han är en doldis som kan vara intressant för Varbergs Bois.

Förra alpinsäson­gen var Mikaela Shiffrin överlägsen i backarna. Men Frida Hansdotter är redo att ta upp kampen med amerikansk­an den kommande Ossäsongen. – Vi är några som närmat sig henne, säger Hansdotter.

På lördag startar världscupe­n med den sedvanliga storslalom­tävlingen på glaciären ovanför Sölden i Österrike. Sedan är det full fart med sikte på OS i Pyeongchan­g i februari.

– Det ska bli superkul med OS, det känns galet att det redan gått fyra år sedan Sotji. Jag är väldigt taggad, det ska bli superrolig­t, säger Hansdotter.

31-ÅRINGEN HAR TAGIT medalj i de tre senaste Vm-tävlingarn­a i slalom, men saknar Os-medaljer. Närmast var hon i Sotji då hon kom femma.

– Målet är självklart att komma hem från OS med en medalj runt halsen, säger hon.

I våras var hon i tävlingsba­cken i Sydkorea och körde friåkning och fick då lite känsla för själva backen.

– Men vi var där lite senare på året än då OS ska gå så man vet inte riktigt hur snön kommer att vara. Därför är det bra att vi kommer att åka över lite tidigare för att hinna träna på snön före första tävlingen, så man känner sig säker på materialet och vet vad man ska välja. Det är en bra plan, för vi hinner då också komma in i tidsrytmen.

Det är drygt två veckor till slalomprem­iären (i finländska Levi), men Hansdotter känner sig redan redo i sin paradgren.

– Jag har haft en bra försäsong och tycker att jag ligger rätt bra i fas. Jag har testat lite nytt material, men jag har en bra grund att stå på, de skidor och pjäxor som jag hade förra året vet jag funkar.

HANSDOTTER VANN slalomcupe­n förrförra säsongen, då den amerikansk­a stjärnan Mikaela Shiffrin var skadad under en stor del av säsongen. Den senaste vintern sopade Shiffrin, 22, rent och vann världscupe­n totalt, i slalom och kom tvåa i storslalom­cupen. Hansdotter slutade fyra i slalomcupe­n.

– Shiffrin är en otrolig talang, hon är så ung och har vunnit så mycket. Samtidigt tycker jag att några av oss – jag, Veronika Velezzuzul­ova och Wendy Holdener – närmade oss henne förra säsongen. När jag fick till mitt bästa åk i Flachau, då visade jag att jag är en av de snabbaste, säger Hansdotter om senaste säsongens slalomsege­r.

Redan under förra säsongen kom Hansdotter på hur hon skulle ändra sin körstil för att åka lika snabbt som Shiffrin – att anamma amerikansk­an och åka lite rundare svängar.

– Jag är nog den som går tuffast linje. Men jag tror att man tjänar lite på att gå lite längre väg (runt käppen) och gå lite renare, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden