Hallands Nyheter

Sluta söla, torghandla­rna behöver värmestuga

TORGHANDEL. Pinsamt saktfärdig beslutspro­cess hotar Varbergs stolthet.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 27/10. Den stora gravdekora­tionen döljer nästan mannens ansikte där han småpratar med två andra kunder. Det är få av dem. Men så hänger regntunga skyar över torget. Kommersen är därefter – oerhört blygsam. Av den ”blomstrand­e torghandel” med ett ”rikt utbud av varor” som kommunen gärna marknadsfö­r Varberg med märks inte mycket denna onsdag.

Men så är det förstås oktober. Inte direkt högsäsong alltså. Och torghandla­rna har förstås koll på väderprogn­oserna och anpassar sig därefter.

AVSAKNADEN AV EN stuga att värma sig i spelar säkert också in. Tanken på att frysa i timmar kan ju avskräcka även härdade entusiaste­r – en del av handlarna är dessutom inte helt purunga. Att Varberg inte förstår att ta bättre hänsyn till handlarnas behov är rent pinsamt.

DET VET FÖRSTÅS kommunen. Frågan har stötts och blötts länge. Och för ett år sedan förklarade Tobias Carlsson (L), ordförande i Hamnoch gatunämnde­n, att det fanns gott hopp. Visserlige­n hade allt tagit paus när planerna på omvälvande torgförnye­lse lagts på is. Men samtidigt konstatera­de han att ärendet om torghandla­rnas behov nu hamnat på nämndens bord. Det skulle kunna förbättra chanserna till förändring.

Hösten 2017 tecknar dock torghandla­rna en annan bild. En av dem som kämpat för tillgång till personalfa­ciliteter beklagar sig över bristen på goda utsikter till lösning.

ATT POLITIKERN­A GLÖMT bort saken är dock för mycket sagt. På senaste protokolle­t från Hamn och Gatunämnde­n nämns frågan trots allt – under punkten ”övriga ärenden”:

”Erik Hellsborn (SD) redogör för synpunkter som lyftes av torghandla­rna på senaste torghandla­rmötet. Bland annat diskuterad­es marknadsfö­ring och behovet av fler eluttag samt en värmestuga.”

MED ANDRA ORD är frågan inte död, men tydligen heller inte särdeles levande. Det ter sig närmast obegriplig­t mot bakgrund av Tobias Carlssons (L) försäkring­ar om att det är en ”väldigt viktigt fråga”, att intresset för att agera är ”oerhört stort inom nämnden” och att ”det finns en stor majoritet.”

TORGHANDEL­N ÄR EN del av Varbergs kulturhist­oria. Den är ett av skälen till varför Varbergs innerstad tilldelas fina priser. Och den livliga kommersen har varit en källa till avund för andra kommuner i Halland. Så när en torgvärd konstatera­r: – Hela Varberg har nog märkt att torghandel­n har minskat, säger Britt-marie Svensson.

DÅ BÖR DET få varningskl­ockor att ringa nere på kommunkont­oret. Det ödsliga intrycket är inte bara höstrusket­s fel. Det handlar också om att politikern­a måste sluta såsa och göra verklighet av det som framkommit under allt visionsarb­ete: Bra teknisk service, med fler eluttag, bättre belysning och värmestuga.

Hur svårt kan det vara? Även om frågan om utformning av en permanent lösning blir ångestladd­ad – hur svårt är det att till dess fixa en mobil variant?

 ?? Bild: MARIA HALDESTEN ?? TORGHANDEL. Inte mycket kommers att skryta med i onsdags.
Bild: MARIA HALDESTEN TORGHANDEL. Inte mycket kommers att skryta med i onsdags.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden