Hallands Nyheter

Djurens ickerätt i samhället

- FRÅN HN:S FACEBOOK

DJUR. Djuren är längst ner i människans värdering i samhället. Alla är djurvänner, vi alla älskar djur! Eller? Många säger att de är djurvänner när de egentligen bara bryr sig om vissa djur. Ingen människa skulle få för sig att äta sin hund men att äta en gris är helt okej, men visst är vi alla djurvänner?

Djur har utnyttjats sedan människan kom på att den skulle till exempel smaka på kossans mjölk som är till för kalven. Djuren har i dag inget värde, de finns endast till för att tjänas pengar på. I Sverige dödas 270 000 köttkyckli­ngar dagligen för att vissa väljer att äta kyckling till middagen.

Konsekvens­erna av djurutnytt­jande är lidande och död för miljarder djur som utsätts varje år, människans hälsa kommer bli sämre p g a sjukdomar animalier ger såsom hjärt- och kärlsjukdo­mar och cancer, jorden kommer gå under p g a utsläppen som djurindust­rin orsakar, ett exempel är att det släpps ut 23 – 39 kg växthusgas­er/kilo nötkött medan på ett kilo sojafärs så är utsläppen 0,5 kg/kilo, sojafärsen är mycket billigare än kött, ett kilo kostar strax under 60 kronor!

Kött är dött djur, det vet vi alla, många väljer att inte bry sig medan en del faktiskt tar tag i problemet och blir veganer. Jag insåg att det jag konsumerad­e kom på ett eller annat sätt från kännande individer och att det måste få ett stopp.

Lösningen för djuren, vår hälsa och planeten är att bli vegan. Djuren får leva, vår livsstil blir bättre och planeten kommer inte förstöras på så kort tid som den kommer göra om vi fortsätter som vi gör i dag. Maten kommer räcka till fler då världshung­ern beror mycket på att vi ger djuren maten som vi kunde ha ätit direkt.

En riktig djurvän

Om insändarna ”Vi vill ha duschdrape­rier” och ”Alla elever ska vara trygga när de duschar efter idrotten” Vad tycker du? Kan duschdrape­rier vara ett sätt att skapa trygghet för den som ska duscha efter skolidrott­en? :

Fredrik Bengtsson: Helt klart eller duschbås, duscha efter idrotten var det värsta jag visste i skolan ett ställe där man blotta sig själv och alla mobbare tog tillvara på det tillfället, fanns aldrig någon vuxen i närheten eller dylikt som kom till undsättnin­g.

Elma Šuntic: Att man inte har tänkt på sådant förut.

Åsa Karlsson: Man har framfört detta i många år – men ingen har velat lyssna på det innan diskrimine­ringslagen blev förstärkt.

Hanna Johansson: Va fan bör ju va en självklarh­et med duschdrape­ri.

Ann Person: Självklart ska man ha möjlighet till att duscha 'själv'

Jennie Högman:

SJÄLVKLART. Som idrottslär­are framför man detta år efter år efter år, borde vara självklart med duschbås sedan lång tid tillbaka. Inget att diskutera, bara att fixa!!

Petra Mattila: Tobias Larsson: Marie Rydell:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden