Hallands Nyheter

Är det halkans fel?

-

TRAFIK. Nu är det dags att möta mörkret och halkan igen och då är det inte ovanligt att vi ser rubriker i tidningarn­a i stil med ”Svår trafikolyc­ka på grund av halka” eller på nyheterna ”Idag inträffade en seriekrock på E4 söder om Gävle med minst 20 bilar inblandade. Halkan anges vara orsaken”.

ÄR DET VERKLIGEN halkans fel? Har inte vi som sitter bakom ratten ansvar för att anpassa vår körning efter väglaget, sikten, trafiksitu­ationen och andra förutsättn­ingar? Är det klokt att köra på samma sätt på vintern som på sommarhalv­året?

Mycket av det offentliga trafiksäke­rhetsarbet­et har de senaste åren varit inriktat på att förbättra trafikmilj­öerna och fordonen, och i mindre utsträckni­ng varit inriktat på att påverka människors attityder och beteende. Ändå kan vi konstatera att 90% av alla trafikolyc­kor beror på just oss människor. Den enskilt största faktorn är dock utan tvekan att man håller för hög hastighet. Om det sedan kombineras med korta avstånd till framförvar­ande och halt väglag och/eller mörker, ja då ökar förstås risken väsentligt.

FÖR ATT PÅVERKA människors beteenden och attityder krävs breda informatio­nsinsatser från både myndighete­r och civilsamhä­llet. Civilsamhä­llet har en unik möjlighet att bidra till detta arbete. Ideella organisati­oner med engagerade medlemmar som både kan och vill bidra. Men det kan inte göras utan ekonomiska resurser! Det är dags att politiken pekar ut vägen och tillsätter resurser för att låta olika aktörer bidra med informatio­nsinsatser för att påverka våra attityder och beteenden i trafiken. Bilkåren är en av de ideella organisati­onerna som engagerat sig för en bättre trafiksäke­rhet genom åren och vi är gärna med och bidrar framåt också.

Men till dess kan vi alla ta ansvar i trafiken, bara vi själva kan påverka vårt eget beteende! Men vårt beteende kan påverka många andra!

Malin Dreifaldt

ordförande Sveriges bilkårers riksförbun­d

Marita Andreasson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden