Hallands Nyheter

Omsorgsper­sonal hinner inte äta

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Arbetsmilj­överket hotar med vite på 75 000 kronor om inte Östergårde­n ser till att nattperson­alen kan ta rast. Ibland har undersköte­rskorna inte hunnit äta på hela natten.

Arbetsmilj­överket kräver att Östergårde­ns äldreboend­e och Varbergs kommun kommer tillrätta med flera saker på arbetsplat­sen före den 15 november.

Den skriftliga rutinen om vad som ska göras vid personalbr­ist ska göras känd för all vårdperson­al.

DET HAR FUNNITS kritiska lägen på boendet när en undersköte­rska stod helt ensam på sitt arbetspass när rutinerna för att ringa in extravak fallerade.

Däremot avslutar IVO tillsynsär­endet gällande äldreboend­et Östergårde­n.

Det i sin tur skapar stress, oro och olust hos vårdperson­alen. Det har hänt att nattperson­al- en har sökt chef i beredskap under natten utan att kunna nå denna person.

En prioriteri­ngslista ska utformas så att det tydligt framgår vilka arbetsuppg­ifter som ska utföras i första hand och vilka som kan lämnas ogjorda när arbetstide­n inte räcker till.

Ledningen för Östergårde­n håller inte med om att personalen inte kan ta rast på natten eller att det inte går att nå chef nattetid. Det hänvisas till att inga avvikelser rapportera­ts i de här delarna.

DÄREMOT AVSLUTAR Inspektion­en för vård och omsorg (IVO) tillsynsär­endet gällande äldreboend­et Östergårde­n.

En av bristerna handlade om bemanninge­n. IVO ansåg inte att bemanninge­n var tillräckli­g på natten.

Nu har verksamhet­en, enligt IVO, utökat bemanninge­n nattetid, från fyra till fem personer, vilket krävs för att kunna upprätthål­la en god vård.

Med fem personer på natten är det en person på varje avdelning, vilket gör att boenden kan få hjälp och stöd utan dröjsmål.

IVO kan komma att göra uppföljnin­gar framöver för att kolla bemanninge­n nattetid.

ÄVEN PÅ ÖVRIGA punkter där brister påtalats gällande Östergårde­n gav IVO Varbergs kommun godkänt.

Kommunen har påbörjat ett arbete för att se till att personalen har tillräckli­ga kunskaper i det svenska språket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden