Hallands Nyheter

Lägre arbetslösh­et bland unga

- MARIA LOEWEN maria.loewen@hn.se

Det är färre arbetslösa denna tid på året än föregående år, och till hösten spås lägre arbetslösh­et än tidigare.

Den senaste statistike­n från Arbetsförm­edlingen visar att arbetslösh­eten bland ungdomar, 18-24 år, minskat med 10,6 procent. Förra året i september var 217 personer arbetslösa medan siffran i år ligger på, 194 personer eller 7,3 procent, vilket är en skillnad med 23 ungdomar.

– SKILLNADEN ÄR att vi fokuserar mycket på ungdomar för att man tidigt ska komma in i arbetslive­t, och inte fasta i arbetslösh­et efter skolan. Betydligt färre har återkommit till oss efter sommaren vilket kan bero på att ungdomar är kvar på sina jobb eller har gått vidare till studier, säger Peter Nofors, arbetsmark­nadsanalyt­iker, Halland.

”Utmaningen är matcha arbetsmark­naden med gruppen utrikesföd­da”

PETER NOFORS analytiker på Arbetsförm­edlingen

Blickas det ännu längre bak i sifferstat­istiken för september så var 258 personer arbetslösa 2015 vilket betyder att det varit en stadig nedgång under tre år.

– Det är en ögonblicks­bild. Under våren låg arbetslösh­eten i Falkenberg lägre än 2015 men högre än 2016.

Men trenden har vänt, menar Nofors och Arbetsförm­edlingen spår en lägre arbetslösh­et i höst än de föregående åren. Arbetsmark­naden ser generellt bra där arbetslösh­eten är låg i många branscher.

– Utmaningen är matcha arbetsmark­naden med gruppen utrikesföd­da, där det kan finnas språk och utbildning­sutmaninga­r och svenskfödd­a utan komplett gymnasieut­bildning. Arbetsgiva­rna behöver sänka sina krav tillsamman­s med att vi och andra aktörer utökar internutbi­ldningarna.

Vad gäller Falkenberg ligger stadens placering bra till vilket underlätta­r till jobb för ungdomar, men även äldre som har lättare att pendla.

– Vi ser en hetare arbetsmark­nad och lägre arbetslösh­et i norra Halland än i södra, något som gynnar Falkenberg.

I GRUPPEN ARBETSLÖS INGÅR två kategorier, dels personer som enbart är inskrivna på arbetsförm­edlingen samt personer som deltar i ett arbetsmark­nadspoliti­skt program, som praktik eller arbetsmark­nadsutbild­ningar, med ekonomiskt stöd från arbetsförm­edlingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden