Hallands Nyheter

Hamnföreni­ng behöver toalett

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Den vackra småbåtsham­nen i Stensjö är populär. Mindre vackert är det som hamnkapten­en med jämna mellanrum får städa bort efter nödiga besökare.

Hamnen får inte bara besök av båtägare och badgäster. Den ligger i ett naturreser­vat och därför är det mycket folk i rörelse. Problemet är att närmaste toalett ligger en bit bort och det har fått till följd att många sätter sig i buskage och gör sina behov.

Något som av naturliga skäl inte uppskattas av hamnkapten Rolf Bergqvist och övriga hamnansvar­iga.

– Det är ju inte så roligt att vi får gå och plocka upp människosk­it överallt. Det är särskilt i ett buskage som folk har fått för sig att det är en toalett.

NÄRMASTE ”RIKTIGA” toalett ligger cirka en kilometer från hamnen. Därför skulle hamnföreni­ngen vilja ha en eller helst två bajamajor i alla fall under sommarmåna­derna.

– I och med att vi har en gästhamn och det är mycket turister här tycker vi att det borde finnas toalett också, säger Rolf Bergqvist.

Nu är det inte bara att sätta upp en sådan utan vidare. Först måste man ha tillstånd av kommunen och länsstyrel­sen. Länsstyrel­sen har gett dispens för en toalettbyg­gnad (vilket krävs enligt föreskrift­erna för naturreser­vat Steningeku­sten) under förutsättn­ing att kommunen godkänner det.

PROBLEMET ÄR ATT hamnföreni­ngen inte anser sig ha ekonomisk möjlighet att bekosta en toalett eller två.

– Nej, vi har inget överflöd av pengar. Lövstavike­ns gästhamn i Falkenberg kan ju till exempel få inkomster genom att ta emot husbilar. Men här får man inte övernatta eftersom det är ett reservat. Jag tycker heller inte att vi ska behöva betala för en toalett eftersom länsstyrel­sen vill att den även ska vara tillgängli­g för allmänhete­n.

MEN ÄN SÅ länge har man inte fått något gehör från myndighete­rna om ekonomiskt stöd i det här ärendet. Enligt Länsstyrel­sens tillstånds­beslut är Stensjö hamnföreni­ng ansvarig för skötsel och underhåll av en eventuell toalett.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? NATURBEHOV I NATURRESER­VAT. Hamnkapten Rolf Bergqvist i Stensjö har tröttnat på att plocka upp rester efter nödiga besökare.
Bild: OLA FOLKESSON NATURBEHOV I NATURRESER­VAT. Hamnkapten Rolf Bergqvist i Stensjö har tröttnat på att plocka upp rester efter nödiga besökare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden