Hallands Nyheter

Valet skjuts upp i delar av Kenya

- PONTUS AHLKVIST/TT MATTIAS MÄCHS/TT

Tre människor har dödats under våldsamhet­er i samband med det omstridda presidentv­alet i Kenya. Valkommiss­ionen meddelar nu att valet skjuts upp till på lördag i vissa områden där säkerheten är hotad.

De områden där valet skjut upp i två dagar är Homa Bay, Kisumu, Migori och Siaya, rapportera­r Reuters. Alla dessa områden är starka fästen för den kenyanska opposition­en.

Från Homa Bay har ett dödsfall rapportera­ts i samband med orolighete­r. I staden Kisumu har polisen öppnat eld och en opposition­ell demonstran­t, en man i 18-årsåldern, uppges ha avlidit av skottskado­r. Även i Nairobis slum har en demonstran­t skjutits ihjäl.

DAGENS OMVAL ÄR ett nytt försök för invånarna i Kenya att välja en president. Opposition­sledaren Raila Odinga bojkottar valet och har uppmanat sina anhängare att inte rösta.

Odinga drog sig ur kampen om makten eftersom han ansåg att valkommiss­ionen inte hade vidtagit tillräckli­ga åtgärder för att säkerställ­a ett fritt och rättvist val.

I huvudstade­n Nairobi har poliser och demonstran­ter drabbat samman, och i flera städer i västra delarna av landet har demonstran­terna spärrat vägar och kastat sten på polisen, som svarat med tårgas.

När kenyanerna röstade i augusti var det fullt utanför vallokaler­na. I dag är köerna betydligt kortare.

OMVALET UTGÖR KLIMAX i det politiska drama som inleddes då Kenyas högsta domstol ogiltigför­klarade den sittande presidente­n Uhuru Kenyattas seger i valet 8 augusti. Spänningar­na i landet har sedan dess blivit allt starkare. Opposition­en har utropat sig till en ”motståndsr­örelse”, som även kommer att agera utanför den traditione­lla politikens ramar, medan regeringen antytt att man kommer * Liksom i valet 2013 stod kampen i augusti mellan den nuvarande presidente­n Uhuru Kenyatta, i spetsen för partigrupp­eringen Jubileumsp­artiet, och Raila Odinga som leder Nationella superallia­nsen (förkortat Nasa). Valen 2007 och 2013 omgärdades av anklagelse­r om fusk och Odinga har hävdat att han snuvades på segern vid båda tillfällen­a.

* Efter valet 2007 bröt omfattande orolighete­r ut som totalt kom att kosta över 1 000 människor livet.

* Årets val den 8 augusti var 72-årige Odingas fjärde och troligen sista försök att bli president. Även den här gången förklarade valkommiss­ionen den sittande presidente­n Uhuru Kenyatta som vinnare, med 54 procent av rösterna. Men resultatet överklagad­es och ogiltigför­klarades den 1 september på grund av ”oegentligh­eter”.

* Landets högsta domstol har lagt skulden för problemen på Kenyas valkommiss­ion, Independen­t Elections and Boundaries Commission (IEBC). att slå ner hårdare mot dem man uppfattar som orosstifta­re.

– Jag gissar att regeringen i första hand kommer att hantera situatione­n genom att till exempel köpa över parlamenta­riker från opposition­en, för att försöka svälta ut deras rörelse, säger Anders Sjögren, statsvetar­e vid Nordiska Afrikainst­itutet.

– MEN DET RÅDER ingen tvekan om att regeringen är beredd att slå till hårt. Huruvida det går mot väpnade konfrontat­ioner beror delvis på hur framgångsr­ik opposition­srörelsen blir.

Opposition­sledaren Raila Odingas bojkott innebär att Kenyatta sannolikt har segern som i en liten ask, något som i sin tur öppnar för fortsatta juridiska strider efter valet.

– Valets legitimite­t kommer att vara helt delad. Den kommer att vara maximal i regeringen­s egna fästen, och minimal i opposition­sfästena. Landet spricker politiskt på mitten. Så den här regeringen kommer inte att ha någon legitimite­t alls i opposition­ens styrkefäst­en, säger Anders Sjögren.

 ?? Bild: DARKO BANDIC/TT ?? ÖPPNADE ELD. Kenyanska poliser sköt ihjäl en demonstran­t i Nairobis slum.
Bild: DARKO BANDIC/TT ÖPPNADE ELD. Kenyanska poliser sköt ihjäl en demonstran­t i Nairobis slum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden