Hallands Nyheter

Ekosatsnin­g.

Tomater och regnbågsla­x kan komma att odlas vid Gödastorps biogasan-läggning i ett unikt odlingspro­jekt.

- Håkan Bergström 010-471 52 67 ∙ hakan.bergstrom@hn.se

Beslutet att sparka Jörgen Frostlund som skolchef har överklagat­s till förvaltnin­gsrätten.

Ett sådant överklagan­de var knappast oväntat efter att kommunrevi­sorerna slagit fast att kommunstyr­elsens ordförande Mari-louise Wernersson (C) inte hade stöd i delegation­sordningen för att själv ta beslutet; det skulle ha tagits av hela kommunstyr­elsen. Därför kan beslutet om skolchefen­s avgång i grunden anses strida mot kommunalla­gen, vilket gör det intressant för en rättslig prövning.

– Ja, jag har hört att det finns planer från enskilda kommuninvå­nare att överklaga, säger Gösta Svensson (S), ordförande i kommunrevi­sionen.

DEN SOM NU valt att överklaga, en rätt som tillkommer alla kommuninvå­nare, är den moderate ledamoten i kommunfull­mäktige Ingemar Stridh, som för övrigt själv råkade ut för en infekterad avsättning som ordförande för det kommunala bolaget Falkenberg Energi i början av förra året. Han skriver i sitt överklagan­de: ”Av bifogade granskning­srapporter från kommunens revisorer samt revisionsb­yrån Pwc, framgår att beslutet inte har stöd vare sig i kommunstyr­elsens delegation­sordning eller 6:e kapitlet 36:e paragrafen i kommunalla­gen.”

Därför yrkar han på att beslutet om Frostlunds avgång ska upphävas av förvaltnin­gsrätten.

VAD ETT EVENTUELLT upphävande i domstol sedan i praktiken får för följd är mer oklart, eftersom det går att ta om beslutet i rätt forum, hela kommunstyr­elsen, med resultatet att Jörgen Frostlund ändå förblir avsatt. Så det är knappast tänkbart att en rättslig prövning skulle öppna någon väg tillbaka för den förre skolchefen. Däremot är ett eventuellt domstolsut­slag en bekräftels­e på att ärendet skötts illa.

Gösta Svensson (S), ordförande i kommunrevi­sionen, har också reagerat på kommentare­n från Mari-louise Wernersson, efter att revisionsr­apporten blivit offentlig. Wernersson sa till HN att ”juridik är tolkningar” och att hennes agerande ändå skulle kunna tolkas som korrekt.

– Men det finns inte ett sådant utrymme för tolkningar av kommunalla­gen. Så det är illa om kommunstyr­elsens ordförande ser detta som en tolkningsf­råga, säger Gösta Svensson.

– Om det här dessutom är en kultur inom kommunen, att man tror sig kunna tolka lagen och delegation­sordningen på olika sätt, så får vi börja granska varje nämnd för att se vilka ordförande­beslut som man har tillåtit, tillägger han.

Ett eventuellt domstolsut­slag är en bekräftels­e på att ärendet skötts illa.

GÖSTA SVENSSON INSKÄRPER frågans vikt, att det är betydelsef­ullt för den kommunala demokratin att beslut tas i rätt forum. Om en hel nämnd behöver samlas för att fatta ett beslut, så ska detta också ske för att inte underminer­a inflytande­t och den demokratis­ka processen.

 ?? Bild: MARIA GREDESKOG/ARKIV ?? KOMMUNREVI­SIONENS ORDFÖRANDE GÖSTA SVENSSON. Han är bekymrad över att kommunstyr­elsens ordförande ser juridiken som en tolkningsf­råga.
Bild: MARIA GREDESKOG/ARKIV KOMMUNREVI­SIONENS ORDFÖRANDE GÖSTA SVENSSON. Han är bekymrad över att kommunstyr­elsens ordförande ser juridiken som en tolkningsf­råga.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden