Hallands Nyheter

Glad bonde.

Torbjörn, som 2011 var med i inledninge­n av tv-programmet ”Bonde söker fru”, fyller 50 år. Sedan 2014 är han gift med Monica.

- Lena Berglund 010-471 53 63 ∙ lena.berglund@hn.se

Torbjörn tycker att det att det har sina fördelar att bli äldre, han har blivit klokare och har lärt sig att ta hänsyn till sin kropp. Inte jobba sönder sig, som han har gjort tidigare.

Torbjörn bor i dag på sina morföräldr­ars gård i Stamnared där han hängde i stort sett jämt som liten. Han hjälpte till med olika sysslor, när han blev äldre körde han traktorn och skötte djuren.

– Det var roligt. De hade mjölkkor och odlade vall och spannmål.

TORBJÖRN HADE MÅNGA kompisar, spelade back i Valinge IF, gick i Lindberg skola fram till högstadiet, sen blev han tillsamman­s med sina jämnåriga bussad till högstadiet på Håsten i Varberg. Efter nian jobbade Torbjörn på olika jobb inom jordbruk och sågverk. Han började på Stamnareds lantmän,

– Det var skitkul, jag jobbade som dräng och expedierad­e kunder. Jag gjorde det mesta. Jag tyckte att det var kul att träffa alla bönderna runtomkrin­g, säger Torbjörn på trygg Stamnareds­dialekt.

Efter det arbetade han som sågverkope­ratör på Derome såg, och därefter på Lantmännen i Varberg, innan det var dags för lumpen.

– Helt meningslös­t. Man fick lära sig att krypa i buskar och bädda sängar. Det kunde jag innan.

Därefter blev det återigen Derome Såg, där han var i tolv år innan han började på Södra. Men åren med alla maskiner och tunga spakar hade tagit hårt åt hans axel. Han blev sjukskrive­n och opererades 2002.

– Det blev helt jäkla bra. Jag träffade rätt läkare på sjukhuset i Varberg. Men jag kom överens med min arbetsgiva­re att jag inte kunde fortsätta på jobbet utan blev efter sjukskrivn­ingen arbetslös. Jag gick arbetslös i 1,5 år, då var jag 37 år. Jag hade inget ont av det utan hjälpte till lite på gården och hos andra. Arbetsförm­edlingen gav mig inga jobb. I slutet av 2003 sa min ”mentor” lantbrukar­en Stig Carlsson som jag ibland hjälpte att jag borde göra något med mitt liv. Passa på när jag ändå gick arbetslös. Sagt och gjort så gjorde jag så.

Det blev ett års jordbruksu­tbildning på Vretaskola­n i Linköping, när han var klar blev han erbjuden att jobb på skolans jordbruk, så han blev kvar ett år till.

DÄREFTER JOBBADE HAN på ett par gårdar i Linköping och Munkedal innan han äntligen kunde vända hemåt, han hade hemlängtan, och börja arbeta på Josab Maskin i Falkenberg och körde lastmaskin­er till 2013 då han började på Farmartjän­st i Ullared-varberg.

Men det är varken jobb eller utbildning som Torbjörn anser vara hans viktigaste händelser i livet, utan det är i tur och ordning när han var med i tv-programmet Bonde söker fru 2011 och när han köpte morföräldr­arnas gård av sin morbror 2009.

– Det är kul att vara tillbaka, jag föder köttdjur till slakt och odlar bara vall. Just nu håller jag på och gör om logen till djurströbä­dd, det ska bli bättre för djuren. Min nästa plan är att göra i ordning köket, det vill både jag och min fru.

Ja, frun lyckades Torbjörn träffa trots att han inte fick vara med i fortsättni­ngen av ”Bonde söker fru”-programmet. Han hade fått för få brev från intressera­de kvinnor.

– Jag var oerhört besviken när jag fick beskedet. Jag hade i princip varit ungkarl i hela mitt liv för, jag hade inte hittat den rätta. Jag såg fram emot att vara med väldigt mycket, tyckte att det skulle bli kul med en massa kvinnor på gården. Det var mina grannar som hade anmält mig till programmet.

MEN TORBJÖRN FICK behålla de sex brev som kommit in och kontaktade en som verkade intressant. Det var den då 37-åriga Monica som var bosatt i Iggesund utanför Hudiksvall. Det blev Bingo. De föll för varandra direkt, hon flyttade ner, 17 maj 2014 gifte de sig i Stamnareds kyrka. På bröllopsfe­sten i Tofta bygdegård kom 140 gäster varav några från Norrland.

- Monica tvekade inte en sekund att flytta ner. Hon är undersköte­rska och det var inga problem för henne att få jobb inom hemtjänste­n i Veddige. Det känns jättebra, jag har någon att prata med och dryfta problem. Vi trivs ihop och umgås med vänner. Förra året åkte vi på långresa till Tobago. Mer än halva nöjet är att vara två stycken när man reser. Vi hade det suveränt

Bonden Torbjörn Eriksson som sökte en fru 2011 lever i dag ett härligt liv som gift. Han jobbar och sköter gården och har numera alltid någon att prata med.

 ??  ??
 ?? Bild: LENA BERGLUND ?? TRIVS ATT VARA GIFT. Torbjörn Eriksson som jobbar på den egna gården och med olika uppdrag inom Farmartjän­st var i många år ungkarl innan han hittade den rätta.
Bild: LENA BERGLUND TRIVS ATT VARA GIFT. Torbjörn Eriksson som jobbar på den egna gården och med olika uppdrag inom Farmartjän­st var i många år ungkarl innan han hittade den rätta.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? FUNKADE ÄNDÅ. Torbjörn och Monika klarade sig bra på egen hand utan kameror och tv-team. Sedan 2014 är de gifta.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV FUNKADE ÄNDÅ. Torbjörn och Monika klarade sig bra på egen hand utan kameror och tv-team. Sedan 2014 är de gifta.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden