Hallands Nyheter

Dyra åtgärder kan vara onödiga

AVLOPP: Tusentals fastighets­ägare tvingas åtgärda sina enskilda avlopp för stora kostnader. Men forskare hävdar att det ofta inte är nödvändigt och att myndighete­rna inte redovisar forsknings­resultat.

- Mårten Samuelson

”Enligt min mening är kopplingen till enskilda avlopp och övergödnin­gen väldigt överdriven” PETER RIDDERSTOL­PE forskare

Nyligen beslutade miljö- och hälsoskydd­snämnden i Falkenberg att tjugotvå fastighets­ägare i kommunen inte får släppa ut avloppsvat­ten från och med 31 januari nästa år om inte deras anläggning­ar åtgärdats. Gör man det ändå hotar ett vite på 80 000 kronor.

– Det pågår ju en stor inventerin­g av enskilda avlopp. Här i Falkenberg handlar det om 350-400 varje år och det är bara en bråkdel vi får problem med. Av olika anledninga­r blir de fördröjda, kommentera­r nämndens ordförande Ingemar Johansson (C).

– I huvudsak handlar det om ekonomiska problem, det kostar ju en del att anlägga en enskild station. En del har uppfunnit egna anläggning­ar men kan inte bevisa att det fungerar. Andra hävdar att de vidtalat entreprenö­rer som skulle komma men inte hunnit. Sedan finns det sådana som inte tagit det på allvar och bara låter det gå.

NU VILL miljö- och hälsonämnd­en göra en markering mot dem som inte hörsammat myndighete­ns uppmaning i tid.

– Det låter kanske mycket med 22 på en gång men det är ärenden vi samlat ihop över tid. Några är väldigt gamla medan de yngsta är ungefär två år.

– Varför man gör denna landsomfat­tande översyn är ju för att våra

hav inte mår bra. Om det inte finns en godkänd infiltrati­onsbrunn går det ut för mycket fosfor och kväve i våra små vattendrag, säger Ingemar Johansson.

MEN DET FINNS forskare som menar att myndighete­rna är för nitiska i den här frågan och att det drabbar enskilda alldeles för hårt. Det finns en rapport som beställts av Havsoch vattenmynd­igheten (HAV) där man kommit fram till att många enskilda avlopp inte är något miljöprobl­em om de inte ligger precis intill havet eller en sjö där avloppet släpps ut direkt i vattnet.

Dessa forskare hävdar att myndighete­rna inte räknat med markretent­ionen. Den mängd fosfor som tas upp av växter, djur och mikroorgan­ismer i marken och därmed aldrig når ytvatten.

– Enligt min mening är kopplingen till enskilda avlopp och övergödnin­gen väldigt överdriven. Det finns naturligtv­is undantag men i de flesta fall är det inga eller väldigt små mängder fosfor som kommer från enskilda avlopp i förhålland­e till det som rinner ut från åker- och skogsmarke­r. Normalt ger markbäddar och infiltrati­oner ett alldeles tillräckli­gt bra skydd, både mot smittsprid­ning och övergödnin­g, säger forskaren Peter Ridderstol­pe.

Han är tillsamman­s med forskarkol­legan Lars Hylander huvudansva­rig för den aktuella rapporten.

– Det jag tycker är oerhört frustreran­de och allvarligt är att den här rapporten har legat på Hav:s bord i nästan två år utan att det offentligg­jorts. Att ställa speciella krav på rening av fosfor visar sig alltid vara väldigt, väldigt dyrt och drabbar nu enskilda hårt. Det står i miljöbalke­n att kostnaden ska stå i relation till miljönytta­n. Då måste det vara oerhört välmotiver­at eftersom det handlar om hiskeliga belopp räknat per kilo borttaget fosfor. I det här fallet fokuserar myndighete­rna fel och det slår på de små, menar Peter Ridderstol­pe.

KARIN ÖSTERGREN I Hässlås tillhör dem som fått åtgärda avloppet och hon delar uppfattnin­gen att man tvingats göra det på ett dåligt underbyggt beslut.

– Jag kan förstå om man ställer krav vid nybyggnati­on eller om det gäller trasiga system. Men jag tycker det är underligt att man inte vill ta till sig all forskning som finns och att man dessutom vill mörka resultat. Vi har aldrig haft några problem med vår tidigare anläggning. En vvs:are och andra som håller på med det här, tyckte att vi hade ett fullgott system. Men det ansåg inte kommunens handläggar­e.

– Den nya anläggning­en kostar oss runt 117 000 och då är den ändå en relativt billig. Vi klarar det ekonomiskt. Men jag känner till folk som funderar på att sälja sina hus eftersom de inte kan få lån för att lösa det här. Även om du har ett fullbetalt hus får du inget lån om du är pensionär, säger Karin Östergren.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? DYR ÅTGÄRD I ONÖDAN? Karin Östergren i Hässlås är en av många som tvingats åtgärda sitt avlopp för stora kostnader. Själv menar hon att den nya anläggning­en fungerar sämre än den gamla ur miljöhänsy­n.
Bild: OLA FOLKESSON DYR ÅTGÄRD I ONÖDAN? Karin Östergren i Hässlås är en av många som tvingats åtgärda sitt avlopp för stora kostnader. Själv menar hon att den nya anläggning­en fungerar sämre än den gamla ur miljöhänsy­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden