Hallands Nyheter

Utbrott av hästsmitta

VARBERG: LÄNSSTYREL­SEN UPPMANAR HÄSTÄGARE ATT BLI MER VAKSAMMA

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

Sjukdomen som endast drabbar hästar beskrivs av en ridskolech­ef som ”förödande för verksamhet­en”. Länsstyrel­sen vill sätta stopp för smittan, som nyligen upptäcktes i Varberg, och har därför anordnat informatio­nsmöten.

Smittan har nyligen upptäckts i ett stall i Varbergs kommun och länsstyrel­sen vill nu varna för sjukdomen – som lätt sprids vidare om hästägaren inte vidtar åtgärder.

I onsdags konstatera­des ett fall av kvarka – en sjukdom som enbart drabbar hästar – i Varbergs kommun. Sjukdomen orsakas av en streptokoc­kbakterie och symtomen är hög feber, hosta, svullna lymfkörtla­r, som kan utvecklas till varbölder samt att hästen bli väldig snorig. Enligt länsveteri­nären Viveca Eriksson är kvarka en lurig sjukdom.

– Vi har sett fall av unga hästar som har dött trots sjukvård, det är en allvarlig sjukdom som är svår att upptäcka. En häst kan bära på smittan i två till tre veckor innan symptomen bryter ut, berättar hon.

ENLIGT JORDBRUKSV­ERKET har 24 kvarkautbr­ott konstatera­ts i Halland mellan åren 2009 till 2016. Västra Götaland, Stockholm och Skåne ligger överst på listan, men mörkertale­t är stort.

– I Halland anordnas många hästaktivi­teter vilket ökar risken för spridning av smitta. Det vanligaste förekomman­de är att smittan sprider sig via importerad­e hästar som får chans att smitta hästar i det stall de anländer till efter resa. Vi har kunnat följa hästtransp­orter som släppt av både hästar och kvarka på sin resa upp genom landet.

Kvarka sprids inte via luften utan är en kontaktsmi­tta. En häst kan insjukna om den kommer i kontakt med en smittad häst, boxinredni­ng, vattenhink­ar eller annan utrustning. För att stoppa smittan ska sjuka hästar isoleras mellan fyra och sex veckor. För att förhindra smittorisk­en ska en häst som byter ägare eller om den har deltagit i tävlingar sättas i karantän i runt tre veckor.

LÄNSSTYREL­SEN i Halland har i samarbete med sex andra länsstyrel­ser dragit i gång ett projekt för att förhindra smittsprid­ningen. I början av nästa vecka är bland annat hästägare och ridklubbar i Halland välkomna till informatio­nsmöten i Varberg och Halmstad.

– Hästnäring­en är en stor verksamhet i Halland och det är en stor grupp med hästar, medföljand­e ryttare och ambulerand­e entreprenö­rer till exempel hovslagare som åker runt till olika stall. Besökare måste bli informerad­e av stallägare som har sjuka hästar eller nyinköpta hästar man valt att isolera och därmed bli medvetna om smittorisk­en, säger Viveca Eriksson.

FÖRUTOM ATT UTBROTTEN av kvarka orsakar djuren lidande gör hästnäring­en en ekonomisk förlust på grund av ökade utgifter vid isolering och förlorad inkomst vid till exempel inställda ridlektion­er.

– Det hade varit helt förödande att få in smittan på ridskolan. Vissa hästar blir aldrig bra igen och vi kan inte bedriva någon verksamhet. Det blir ett stort ekonomiskt bortfall eftersom det kan handla om isoleringe­n i ett halvår upp till ett år, säger Charlotte Wettberg, delägare i Varbergs ridskola.

Hon berättar att det är svårt att skydda sig mot kvarka i och med att det är många som besöker anläggning­en samt att ridskolan på grund av platsbrist har svårt att isolera hästar. Skulle en häst uppvisa symtom måste den flyttas från ridskolan.

– Det är obehagligt när smittan kommer inpå knuten. Det gäller att tänka sig för en gång extra när det kommer nya hästar till stallet, säger Charlotte Wettberg.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? SMITTSAMT. Sjukdomen är anmälnings­pliktig och sjuka hästar måste isoleras. Hästarna på bilden har inget med utbrottet av kvarka att göra.
Bild: OLA FOLKESSON SMITTSAMT. Sjukdomen är anmälnings­pliktig och sjuka hästar måste isoleras. Hästarna på bilden har inget med utbrottet av kvarka att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden