Hallands Nyheter

Äntligen dags för läslov!

- AGNETA BÖRJESSON Riksdagsle­damot (MP)

Redan för ett år sedan skrev jag en hyllningsk­rönika till läslusten och läslovet. Jag berättade då om en rad satsningar som gjorts för att öka lusten till läsande; satsningar på specialped­agogik, obligatori­ska bedömnings­stöd i läs- och skrivutvec­kling, ett kunskapskr­av i läsförståe­lse i årskurs ett och förtydliga­nde av förskolekl­assens och fritidshem­mens pedagogisk­a uppdrag. Jag också om läsdelegat­ionen och projektet Bokstart.

Nu är det åter dags för novemberst­art och Läslov! En tid som man kan sucka över eller bara älska! Sedan jag började läsa är böcker min stora svaghet. När man kommer in i en historia är underbart och jag har svårt att stå emot bokhandlar­e, bokreor, bokklubbar och secondhand­butikernas boklådor.

Men läsning är idag inte lika självklar som när jag växte upp. Läsning har hård konkurrens av sociala medier, poddar, spel och film på läsplattor, telefoner och datorer. Vi ägnar mindre tid åt läsande. 2005 läste 74 procent av föräldrar till barn i förskoleål­dern för sina barn varje dag. 10 år senare var det är det bara hälften så många som gjorde det.

Läsning är idag inte lika självklar som när jag växte upp. Vi ägnar mindre tid åt läsande.

TILLGÅNGEN TILL BIBLIOTEK försämrade­s under en lång tid. Under alliansens regeringså­r försvann så mycket som var tionde biblioteks­filial. För att vända denna trend och i linje med andra satsningar på läsande så tillför nu Regeringen 225 miljoner kronor riktade direkt till biblioteke­n, för att bland annat bygga ut öppettider och stärka tillgången till bibliotek.

FRÅGOR OM LITTERATUR och läsande är också ett ansvarsomr­åde för de regionala kulturnämn­derna, varför 25 miljoner kronor tillförs kultursamv­erkansmode­llen. Utöver dessa viktiga satsningar avsätts också ytterligar­e 25 miljoner kronor för arbetet med ökad digital kompetens och stärkt förmåga till källkritik, vilket funnits med som ett förslag i delbetänka­ndet om nationell biblioteks­strategi.

NOVEMBERLO­VET HAR BYTT namn från höstlov till Läslov efter en kampanj som startades av Läsrörelse­n under Göteborgs bokmässa 2015. Regeringen ger stöd till läsfrämjan­de aktivitete­r som genomförs i samarbete med bibliotek, bokhandlar, elevorgani­sationer och bokförlag. De flesta kommunerna i Halland har läs och höstlovakt­iviteter på sina bibliotek. Det är ett bra sätt att bli sugen på en god historia. Jag kommer definitivt att besöka mitt bibliotek och kanske ses vi där. Men redan nu har jag två böcker framme. Per T Ohlssons intressant­a bok 1918 om året då Sverige blev Sverige. En måsteläsni­ng inför starten på 100 års jubileet av rösträtten och demokratin. Och Lucia Berlin; Handbok för städerskor; noveller som beskriver vardagen på ett fantastisk­t sätt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden