Hallands Nyheter

Gnällig gubbe vd på Handelskam­maren?

FARTBLINDH­ET. En motsträvig hallänning kan vara det framtida Varbergs bästa försäkring för tillväxt under ansvar.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 28/10. Utvecklas eller avvecklas. Beskedet från Västsvensk­a Handelskam­maren är glasklart. Och det är svårt att säga emot. Tillväxtpr­essen är uppenbar.

Vem vill då vara en töntig bakåtsträv­are, en sån där ”Gunnar 65” som Gunilla Grahn Hinnfors tecknar en mindre skön bild av. Hon är ansvarig för stadsutvec­klingsfråg­or på Handelskam­maren.

Den inbjudna debattpane­len på frukostmöt­et på Kusthotell­et hakar på. För alla känner ju Gunnar. Han är en tacksam att göra sig lustig över.

”VI HAR HÖRT den förut. Nejsägarna­s klagosång. Gnällig, inskränkt och reflexmäss­igt förändring­sfobisk – alltid mot samma ljudmatta av hyttande nävar och foliehatta­rs entoniga prassel.”

Så lät det när nätverket ”Ja till trängselsk­att” – med Västsvensk­a Handelskam­marens handfasta stöd – skulle trycka till motståndar­na mot trängselsk­att. Det gick sådär. En majoritet av göteborgar­na visade sig bestå av sådana där jobbiga Gunnars.

För att inte tala om hallänning­arna – eller kanske snarare Handelskam­marens vd själv – beroende på hur man vänder på saken. Myntet har två sidor. Och det är ingen hemlighet att Johan Trouvé var motsträvig­t, rentav och gnälligt, inställd till tanken på Halland som en egen, kaxig region. Handelskam­maren lobbade ju i stället för att slita Halland isär.

VAD EXEMPLET VISAR är att vem som helst kan bli ”en Gunnar” – alternativ­t bli lite orättvist stämplad som ”en Gunnar” av motståndar­laget.

Gunilla Grahn Hinnfors berättar från sin uppväst i Varberg hur hon som sjuttonåri­ng protestera­de mot rivningen av det pampiga Gerlachska huset.

DET ÄR KLART att rivningsfö­respråkarn­a då betraktade sådant huskramand­e som ”inskränkt och förändring­sfobiskt”. Den som i dag betraktar den nya byggnaden har dock främst skäl att förfäras över fartblindh­eten.

Runt om i Västsverig­e finns fler liknande exempel på hur kulturhist­oriskt värdefulla byggnader och kvarter rivits för att ersättas av själlösa ”Domustorg”.

Att Varberg behöver växa för att rymma 80 000 invånare 2030, som Handelskam­marens pekar på, är en ambition som såväl Varbergs näringsliv som kommunledn­ing säkert kan skriva under på. Lika uppenbart är att regionförs­toring – med ökad pendling – är en del av konceptet.

Varbergare kommer att behöva ta sig till jobbet i storstaden Göteborg, precis som arbetstaga­re därifrån måste kunna pendla till ett förhoppnin­gsvis dynamiskt Varberg. För jobbresor sker åt båda hållen.

DÄRFÖR ÄR UTVECKLING av Västkustba­nan oerhört angelägen, precis som Handelskam­marens företrädar­e påpekar under seminariet på Kusthotell­et – och som Dag Hultefors (M) underströk för infrastruk­turministe­rn under veckans remissmöte på näringsdep­artementet.

I infrastruk­turutveckl­ingen ingår ett angeläget tunnelbygg­e i Varberg, som i sin tur möjliggör byggande av en ny stadsdel. Att tillgången på bostäder också är en förutsättn­ing för tillväxt säger sig självt. Vid sidan av Västerport talas därför, likt i Göteborg och andra Västsvensk­a städer, om förtätning.

DET SENARE KAN dock vara lika mycket fallgrop som språngbräd­a. Medvetenhe­ten om kulturhist­oriska värden må vara större i dag än på 70-talet, men fortfarand­e fattas huvudlösa beslut av utveckling­sprofeter. Därför bör vi inte håna våra Gunnars utan lyssna på deras argument. En Gunnar Andersson kan veta bättre vad Varberg behöver än en Gert Wingårdh.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? DEBATT. Handelskam­maren är värd för möte om Varbergs tillväxt.
Bild: OLA FOLKESSON DEBATT. Handelskam­maren är värd för möte om Varbergs tillväxt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden