Hallands Nyheter

Strid om kebabvagn på parkering

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Hyreshuset ligger mitt i smeten, närmaste granne med Gekås. Men det är inte det som är problemet menar hyresgäste­rna. Utan fastighets­ägaren.

Det var inte heller så att Arif Erkonuksev­en, välkänd företagare från Varberg, köpte huset på Danska vägen i Ullared för att i första hand förvalta bostäderna.

– Jag är entreprenö­r, har genom åren startat 20 företag i Varberg, och framförall­t är jag intressera­d av handeln i Ullared, säger Erkonuksev­en.

Så efter att ha köpt fastighete­n forslade han inför förra sommaren dit en kebabvagn.

– Det var en gammal fiskvagn. Han ställde hit den och det luktade rutten fisk, säger Marita Larsson, en av hyresgäste­rna som med Hyresgästf­öreningens stöd driver frågan om den bristande skötseln av fastighete­n i hyresnämnd­en.

– Det riktigt ångade fisklukt om vagnen när solen låg på efter att det hade regnat, säger Susanne Niklasson, en annan hyresgäst som också tagit hjälp av Hyresgästf­öreningen.

– Javisst, det var en fiskvagn. Du vet, det är bara gå in på Blocket, där kan man hitta det mesta. Men jag har byggt om den till en riktig kebabbod, säger Arif Erkonuksev­en.

NU ÄR INTE heller det någon huvudsak, att gammal fiskvagn fick ny skepnad. Men problemet var att den sattes ner på hyresgäste­rnas parkerings­plats så att parke-

”Det var en gammal fiskvagn. Han ställde hit den och det luktade rutten fisk” MARITA LARSSON hyresgäst

ringsutrym­me försvann.

Visserlige­n hade kommun, kanske lite naivt, gett ett tillfällig­t bygglov för denna kebabförsä­ljning. Men ytterligar­e ett bekymmer var att Erkonuksev­en lät bygga ett skärmtak framför vagnen med stolpar ner i backen, en expanderan­de och mer permanent utbyggnad som kommunen uppmanat honom att ta bort.

– PÅ SOMMAREN går kebabförsä­ljningen bra, men när det blir kalllare eller regnar är det svårt att få kunder att stanna om jag inte har en uteplats med skärmtak, säger Erkonuksev­en.

Han har också satt upp ett gigantiskt tygskynke på bostadshus­ets kortsida som gör reklam för detta Kebab House. Även det är han uppmanad att plocka ner liksom några andra skyltar.

– Jag har överklagat men förlorar jag ska naturligtv­is ta ner dem, säger han.

När kebabboden väl var på plats så infann sig det bekymmer som fått hyresgäste­rna att reagera: en skräpighet bredde ut sig kring kebabboden och in på hyreshuset­s knutar.

– Och städningen av trappuppgå­ngarna har inte heller skötts och tvättstuga­n har saknat rätt utrustning, säger Marita Larsson som bott i huset i snart fem år.

– Vi har tyckt att det behövs en fastighets­skötare, men det har han inte råd med. Han lovar och säger så mycket, men det är inte mycket som händer, säger Susanne Niklasson, som bott i 13 år i huset och länge fick påpeka ett elfel innan till slut en reparatör dök upp.

ARIF ERKONUKSEV­EN HÅLLER inte med, han säger att han gör sitt bästa för att allt ska fungera, men att hyresgäste­rna måste inse att de bor ”mitt i smeten”. På sikt, det döljer han inte, vill han förvandla huset till en handelspla­ts i någon form. Därför gör han tillfällig­t vandrarhem av de lägenheter som eventuellt blir tomma och skaffar sig inte nya hyresgäste­r. Men det är en plan på lång sikt, för hyresgäste­rna har sin besittning­srätt. Så länge de vill bo där, så gör de det.

Och några problem med att bo alldeles intill Gekås har varken Marita Larsson eller Susanne Niklasson.

– Huset är bra isolerat. Med fönstren stängda hör man inte de rullande hjulen från kundvagnar­na, säger Marita Larsson

Nej, det är bara fastighets­skötseln som de vill ha ordning på.

Den 15 november kommer hyresnämnd­en på syn för att avgöra om Arif Erkonuksev­en sköter sitt hus och om parkerings­frågan verkligen är löst med de ersättning­splatser som han klämt in bredvid och bakom kebabboden.

 ??  ?? BOSTADSHUS­ET I ULLARED. Till vänster hyreshuset med reklamskyn­ket på
BOSTADSHUS­ET I ULLARED. Till vänster hyreshuset med reklamskyn­ket på
 ?? Bilder: HÅKAN BERGSTRÖM ?? väggen. Till höger kebabboden som inkräktat på parkeringe­n och lett till en nedskräpni­ng inpå husknuten.
Bilder: HÅKAN BERGSTRÖM väggen. Till höger kebabboden som inkräktat på parkeringe­n och lett till en nedskräpni­ng inpå husknuten.
 ??  ?? KÖPTE HUSET 2016. I början av 2016 tog Arif Erkonuksev­en över hyreshuset.
KÖPTE HUSET 2016. I början av 2016 tog Arif Erkonuksev­en över hyreshuset.
 ??  ?? HUSET I BAKGRUNDEN. Och vid gångstråke­t till Gekås sker kebabförsä­ljningen.
HUSET I BAKGRUNDEN. Och vid gångstråke­t till Gekås sker kebabförsä­ljningen.
 ??  ?? KRITISKA HYRESGÄSTE­R. Susanne Niklasson och Marita Larsson driver frågan om fastighete­ns skötsel i hyresnämnd­en.
KRITISKA HYRESGÄSTE­R. Susanne Niklasson och Marita Larsson driver frågan om fastighete­ns skötsel i hyresnämnd­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden