Hallands Nyheter

Vattenfall ska banta bort två miljarder

- TT

Vattenfall, hårt kritiserat för kraftigt höjda elnätsavgi­fter, har inlett en rejäl bantningsk­ur. Två miljarder ska sparas till 2022 och två tredjedela­r av nedskärnin­garna återstår att precisera.

Det övergripan­de målet är att minska stabs- och stödfunkti­oner med 25 procent. I det ingår bland annat beslutet att lägga ut finansieri­ngsverksam­het och bolagets Hrfunktion på externa leverantör­er, en redan kommunicer­ad åtgärd som berör cirka 500 anställda och konsulter i Sverige, Tyskland och Nederlände­rna.

– Resten planeras just nu, säger vd Magnus Hall i samband med delårsrapp­orten för årets tredje kvartal.

DET HANDLAR i korthet om personalmi­nskningar inom IT, kommunikat­ion och strategi i samtliga länder där Vattenfall har verksamhet.

I rapporten redovisar Vattenfall en rörelsevin­st på 2,2 miljarder kronor för årets tredje kvartal, 78 miljoner kronor lägre än under samma kvartal ett år tidigare. Nettoomsät­tningen faller samtidigt 8 procent till 27,4 miljarder kronor.

– Vi har minskat vår försäljnin­g och framförall­t är det försäljnin­gen till våra företagsku­nder nere i Holland och Tyskland, säger Hall.

Vattenfall står även inför flera avgörande frågor i Tyskland. Bland annat finns politiska beslut om att kraftigt reducera kolkraftsp­roduktione­n i landet.

– DET HAR VARIT en politisk diskussion i Tyskland om hur man ska få ned koldioxidu­tsläppen. Det är framförall­t där jag tror att man efter valet nu kan komma fram till något, säger Hall.

– Rimligen kommer det vara positivt för oss, tillägger han.

Vattenfall har även rest ersättning­skrav på nästan 50 miljarder på Tyskland för att täcka merkostnad­er till följd av Tysklands beslut att avveckla kärnkrafte­n till 2022.

– Som det ser ut nu får man räkna med att besked om det kommer en bit in i nästa år, säger Magnus Hall.

Vattenfall har inför rapporten, tillsamman­s med andra elnätsoper­atörer med monopolstä­llning, fått hård kritik för höjda elnätsavgi­fter. Det statliga bolaget har i år höjt elnätsavgi­fterna med 11 procent, lika mycket som i fjol. Nästa år planeras en höjning med 6 procent.

DET MOTIVERAS AV ett behov av återinvest­eringar för att säkra elförsörjn­ingen och öka kapacitete­n i storstäder­na. Att höjningarn­a blir så kraftiga hänger enligt Hall ihop med hur regelverke­t är utformat.

– Idealiskt skulle vi mycket hellre sprida ut det här över en längre period, men så som regleringe­n ser ut nu måste vi under tre till fyra år ta ut de här prishöjnin­garna om vi ska klara av våra investerin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden