Hallands Nyheter

Skolor som struntar i trakasseri­er går fria

- TT

Vittnesmål om kränkande kommentare­r och tafsande. Kampanjen #metoo sprider sig till skolvärlde­n. – Jag tror att #metoo har gett styrka till tjejer i hela världen, säger eleven Sevil Miri. Men myndighete­rna kan inte straffa skolor som inte tar tag i sexuella trakasseri­er.

– Det är klart att det är problemati­skt att det ser olika ut när det gäller kränkninga­r av sexuell natur, och andra typer av kränkninga­r som hamnar under Skolinspek­tionens tillsyn, säger utredaren Carl Lind vid diskrimine­ringsombud­smannen (DO).

Har sexuella trakasseri­er förekommit har skolan en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra att det upprepas. Men för den skola som inte bryr sig om detta väntar inga sanktioner. Skolinspek­tionen kan kräva åtgärder, förelägga vite eller i extremfall­en stänga en skola – men några sådana möjlighete­r har inte DO, som sköter tillsynen av sexuella trakasseri­er inom skolvärlde­n.

PÅ GYMNASIESK­OLAN Sankt Petri i Malmö har biblioteke­t lyft fram böcker med teman som berör sexuella trakasseri­er. Förstaårse­leverna Felicia Kennbäck och Millie Johansson tycker det är bra att problemen har aktualiser­ats, men samtidigt önskar de att skolan skulle ha uppmärksam­mat frågan tidigare.

– När man var liten och en kille var elak så sa lärarna att det var för att killen tyckte om en. Sexuella trakasseri­er är något som varit naturligt och man har fått lära sig att man alltid ska akta sig. Så borde det inte vara, säger Felicia Kennbäck.

När Millie Johansson frågade klasskompi­sar om de upplevt sexuella trakasseri­er svarade nästan alla tjejer ja.

– Då tänker jag att man måste prata med barn och unga om sådana frågor tidigt, säger hon.

Sevil Miri läser andra året på Sankt Petri.

– Jag tror #metoo har gett styrka till tjejer i hela världen. När vi diskuterar detta så kommer de som har betett sig dåligt att tänka efter, säger hon.

På Dragonskol­ans teknikprog­ram i Umeå har flera tjejer vittnat om att de utsatts för trakasseri­er utan att skolan agerat. Bland annat har en grupp killar tafsat, skämtat om våldtäkt och varit hotfulla.

– Jag känner mig så sviken av mina vuxna förebilder, lärare och rektorer som huggit tillbaka och försökt släta över, säger den tidigare eleven Tina Björk till Västerbott­ens-kuriren , som var först med att rapportera om situatione­n.

MEN FÅR EN skola kännedom om att elever utsätts för sexuella trakasseri­er har den en skyldighet att utreda, enligt DO.

– Det gäller oavsett hur man får reda på det, säger Carl Lind.

Skolan medger att hanteringe­n av trakasseri­erna varit dålig.

”Vi har nolltolera­ns mot trakasseri­er, diskrimine­ring och kränkninga­r och ser detta som ett stort misslyckan­de. Nu måste vi jobba ännu hårdare tillsamman­s med elever och personal”, skriver skolan i en kommentar till inlägget.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? UTSATTA PÅ SKOLTID. De sexuella trakasseri­erna utspelade sig både i klassrumme­t och skolkorrid­oren, vittnar de drabbade tjejerna.
Bild: JESSICA GOW/TT UTSATTA PÅ SKOLTID. De sexuella trakasseri­erna utspelade sig både i klassrumme­t och skolkorrid­oren, vittnar de drabbade tjejerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden