Hallands Nyheter

Efter varning – assistansl­ag kan ses över

- TT

Försäkring­skassan varnar i ett brev till regeringen att uppemot 6 000 personer som har personlig assistans kan förlora stödtimmar efter en ny dom. Regeringen svarar med att det kan behövas en lagändring.

– Regeringen måste vidta akuta åtgärder, säger Emma Henriksson, ordförande (KD) i riksdagens socialutsk­ott med anledning av Försäkring­skassan skrivelse.

Personer med rätt till assistans och deras anhöriga, men också kommuner, hamnar i en helt orimlig situation, hävdar hon.

I BREVET understryk­er Försäkring­skassan att domen gör att många assistansb­erättigade kommer att beviljas färre timmar.

Det blir följden när handläggar­na måste rätta sig efter domen, som meddelades i juni.

En persons hjälpbehov omprövas normalt vartannat år och det är då myndighete­n måste följa utslaget. Försäkring­skassan uppmanar regeringen att snabbt göra något.

– Snart blir det inte möjligt att ha assistans överhuvudt­aget som lösning, säger Maria Persdotter, ordförande för Rörelsehin­drade barn och ungdomar (RBU).

RBU och andra organisati­oner har länge drivit på för att regeringen ska agera, men då utifrån två andra vägledande domar som lett till att personer förlorat assistanst­immar när myndighete­n börjat följa dem.

DE OMKRING 6 000 personer som enligt Försäkring­skassan kan påverkas av domen får i dag en del av sina assistanst­immar beviljade för sådant som kallas väntetid och beredskap. Om de dras in kan det till exempel bli svårt för familjer att anställa personal som har beredskap och gör insatser nattetid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden