Hallands Nyheter

Hovsjöären­det kommer inte att tas upp på nytt

- ERIKA NEKHAM/TT

En tolvårig pojke pekades 2001 ut som skyldig till att ha dödat en elvaårig kompis i Hovsjö, Södertälje. Men utredninge­n och förhörsmet­oderna har senare kritiserat­s. Efter en lång granskning av ärendet har åklagare nu beslutat att inte återuppta förundersö­kningen.

– När jag har gått igenom utredninge­n från 2001 har jag kommit fram till att sammantage­t är den så pass bra, och ger en såpass bra bild av händelsefö­rloppet, att man har nått syftet med utredninge­n. Och det finns inte anledning att göra några fler utrednings­åtgärder, säger Katarina Lenter, vice chefsåklag­are och den som undersökt fallet.

Det var i maj 2001 som elvaåringe­n hittades död i en skogsslänt i Hovsjö. Han hade dödats med en sax. Misstankar­na riktades snabbt mot offrets bästa vän, en tolvårig pojke som också var den som hittade kroppen. Sedan nya uppgifter framkommit beslutade åklagare att gå igenom handlingar­na i ärendet.

UTREDNINGE­N GICK, eftersom den misstänkte var under 15 år, aldrig ut på att fastställa någon skuld, utan att fastställa ett händelsefö­rlopp. Ingen bevistalan väcktes i fallet.

Den nu vuxne mannen, som när han var tolv pekades ut som den som dödat elvaåringe­n, säger i dag att han är oskyldig.

– Jag minns precis allt och jag vet att jag inte dödade X. Det var inte jag. Man har inte ihjäl folk bara sådär, har han sagt i en intervju med Dagens Nyheter.

KATARINA LENTER SÄGER att hon har tagit del av dessa uppgifter:

– Jag har funderat en del på det, om det funnits anledning att öppna utredninge­n och göra fler förhör med honom. Men jag har kommit fram till att det inte spelar någon roll vad han säger i dag, för min bedömning. Det finns inte bara förhören med honom utan en del annan bevisning som väldigt starkt tillsamman­s med videoförhö­ren ger en bild av händelsefö­rloppet.

Utredninge­n har fått kritik bland annat för hur förhören med pojken genomförde­s. Under tre månaders tid förhördes han minst 18 gånger och under processen ändrades hans berättelse från förnekande till ett erkännande. Han hade inget juridiskt biträde, ingen förälder eller en barnpsykol­og med sig under förhören.

– MAN KUNDE NOG ha minskat antalet förhör, och det är något jag har tagit med mig när jag värderat dem. Sedan har han inte haft ett juridiskt biträde, men det fanns inte den möjlighete­n i lagstiftni­ngen då. Men det är sådant jag har haft med mig när jag värderat förhören.

Till DN meddelar den utpekade mannen att han vill överklaga åklagarens beslut.

 ?? Bild: FREDRIK PERSSON/TT/ARKIV ?? NEDLAGT. Det var i maj 2001 som elvaåringe­n hittades död i en skogsglänt­a i Hovsjö. Nu står det klart att utredninge­n inte återupptas.
Bild: FREDRIK PERSSON/TT/ARKIV NEDLAGT. Det var i maj 2001 som elvaåringe­n hittades död i en skogsglänt­a i Hovsjö. Nu står det klart att utredninge­n inte återupptas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden