Hallands Nyheter

Mordvarnin­g i hemliga Jfk-papper

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

FBI fick en varning om hot mot president John F Kennedys misstänkte mördare Lee Harvey Oswald, kort innan denne sköts ihjäl. Oswald ska också ha mött en Kgb-agent i Mexiko kort före mordet, enligt tidigare hemligstäm­plat material som nu offentligg­jorts.

Samtalet till FBI:S lokalkonto­r i Dallas ska ha kommit från en man som ”sade att han var medlem i en kommitté som organisera­ts för att döda Oswald”, heter det i ett memorandum som dåvarande Fbi-chefen Edgar Hoover skrev kort efter skotten mot Oswald.

FBI ska ha meddelat Dallaspoli­sen som försäkrade att adekvat skydd skulle ges. ”Emellertid skedde det inte”, konstatera­de Hoover. Oswald sköts inför tv-kameror av nattklubbs­ägaren Jack ”Ruby” Rubenstein, som tagit sig in i polishuset­s källare när Oswald skulle förflyttas.

In i det sista hoppades FBI att Oswald skulle erkänna presidentm­ordet, bland annat hade man en agent på sjukhuset dit den döende mannen fördes, enligt det tidigare hemliga dokumentet.

EN ANNAN KITTLANDE detalj i de 2 800 sidor som president Donald Trump offentligg­jort om mordet på Kennedy handlar om Oswalds resa till Mexiko. Enligt Cia-protokoll besökte Oswald Sovjetunio­nens ambassad i Mexico den 28 september 1963. Där ska han ha träffat en konsul som USA identifier­at som Kgb-agent. Den 1 oktober avlyssnade­s ett samtal i vilket Oswald ringde till ambassaden och på bruten ryska frågade efter ”något nytt rörande telegramme­t till Washington”.

Det ouppklarad­e mordet på John F Kennedy har varit föremål för en uppsjö av konspirati­onsteorier.

Vid en första anblick verkar det nu offentligg­jorda materialet inte innehålla några stora avslöjande­n, men det ger en inblick i den kaotiska tiden runt mordet, enligt analyser i amerikansk­a medier.

BLAND ANNAT VISAS hur Fbiagenter frenetiskt följde upp olika ledtrådar – inklusive det från en man som blivit vittne till vadslagnin­g om Kennedys död på en bar i New Orleans. Det finns dokument om Kennedyreg­eringens mer eller mindre hemliga försök att störta Fidel Castros regim i Kuba samt att man inom FBI snappat upp att det sovjetiska kommunistp­artiet trodde att ”ultrahöger”-krafter i USA låg bakom mordet, krafter som ville få till en statskupp.

Vidare visar en 413 sidor lång lista på de personer som underrätte­lsetjänste­n CIA övervakade mellan mars och december 1963 – inklusive medlemmar av den rasistiska gruppen Ku Klux Klan – som hade uttryckt ilska gentemot presidente­n.

Historiker understyrk­er dock att det kommer att ta veckor att kamma igenom dokumenten till fullo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden