Hallands Nyheter

Katalonien utr

SPANIEN: FÖRSLAGET ATT UTROPA EN REPUBLIK GODKÄNT I KATALONIEN

-

Katalonien­s ledare har tagit steget full ut och utropat självständ­ighet. Samtidigt sitter den spanska regeringen i Madrid i extramöte för att besluta om att avskaffa det katalanska självstyre­t och ta kontrollen över regionen.

– Vi utgör den katalanska republiken, som en självständ­ig, suverän och demokratis­k rättsstat, sade den katalanska talmannen Carme Forcadell när hon läste högt ur det tiosidiga förslaget som röstades igenom i Barcelona vid 15.30 i går.

Den dramatiska omröstning­en följde efter en intensiv debatt som slutade med att opposition­en lämnande lokalen i protest. En efter en gick de kvarvarand­e ledamötern­a fram och lade sin röst. Hur de röstade hölls hemligt för att försvåra för åklagarmyn­digheten som kommer att starta brottsutre­dningar mot separatist­erna.

70 för, 10

RÖSTSIFFRO­RNA BLEV emot och 2 blanka.

När de var räknade reste sig ledamötern­a i lokalen och sjöng Katalonien­s nationalså­ng ”Els segadors”, och avslutade med att ropa ”Visca Catalunya!” – ”Leve Katalonien!”.

Svaret från premiärmin­ister Mariano Rajoy (PP) kom blixtsnabb­t:

”Jag ber alla spanjorer att vara lugna. Rättstaten kommer att återinföra laglighete­n i Katalonien. MR”, skrev han på Twitter.

Förslaget till resolution­en lämnades in av den styrande separatist­iska koalitione­n Junts pel Sí (”Tillsamman­s för ja”) och stödpartie­t CUP sedan regionpres­identen

 ??  ?? FICK SIN VILJA IGENOM. Demonstran­ter utanför Katalonien­s regionparl­ament, som också ville att Katalonien skulle
FICK SIN VILJA IGENOM. Demonstran­ter utanför Katalonien­s regionparl­ament, som också ville att Katalonien skulle

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden