Hallands Nyheter

Opar självstyre

- JOHANNES CLERIS/TT

Carles Puigdemont i torsdags avstått från att utlysa nyval.

– Jag var redo att utlysa val om garantier hade lämnats att det kunnas hållas under normala former. Inga sådana garantier finns i dag som berättigar att utlysa val till parlamente­t, sade Carles Puigdemont i ett tv-sänt tal.

PARLAMENTE­T GER därmed regionrege­ringen i uppdrag att driva igenom lagen om övergång till en katalansk republik som stiftades inför folkomröst­ningen.

Samtidigt skulle senaten i Madrid – där regeringsp­artiet Partido Popular har majoritet – rösta om regeringen­s förslag om att använda sig av grundlagen­s artikel 155 för att ta kontrollen över Katalonien.

– Allt det här har varit en kontinuerl­ig process med antidemokr­atiska * Spanien har 17 regioner med olika grader av självstyre. Artikel 155 i landets grundlag ger centralreg­eringen rätt att ”vidta nödvändiga åtgärder” om en region agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen.

* Efter Katalonien­s folkomröst­ning om självständ­ighet, som var förbjuden av Spaniens författnin­gsdomstol, använder nu regeringen i Madrid för första gången artikel 155.

* Artikeln är luddigt formulerad, och lämnar mycket utrymme för tolkningar av vad den tillåter.

* Bland tänkbara åtgärder finns att ta över den katalanska poliskåren Mossos d’esquadra och stänga det regionala parlamente­t. Men i det här fallet börjar den spanska regeringen med att ta sikte på den högsta regionala ledningen. beslut, som bryter mot lagen och mot spanska och europeiska värderinga­r, sade premiärmin­ister Mariano Rajoy (PP) när han skulle motivera beslutet inför senaten.

ARTIKEL 155 ÄR luddigt formulerad men ger centralreg­eringen rätt att ”vidta nödvändiga åtgärder” om en region agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen. Den första blir enligt Mariano Rajoy att avsätta regionpres­identen Carles Puigdemont och upplösa den katalanska regionrege­ringen och parlamente­t.

Premiärmin­istern – alltså Rajoy själv – blir den som styr regionen. Därefter ska nyval hållas inom sex månader.

– Det som hotar Katalonien är inte artikel 155 utan regionrege­ringens attityd, sade Mariano Rajoy.

 ?? Bild: SANTI PALACIOS/TT ?? utropa sin självständ­ighet.
Bild: SANTI PALACIOS/TT utropa sin självständ­ighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden